Τι σχεδιάζει το Ισραήλ και τι οι ΗΠΑ;

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνουμε ραγδαίες αλλαγές στην Ισραηλινή συμπεριφορά. Και μην μου πει κάποιος ότι αυτό συνέβη λόγω του βομβαρδισμού και του θανάτου των μελών της ΜΚΟ που προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια;

Θυμίζω ότι ήδη από την αρχή των εχθροπραξιών έχουν σκοτωθεί 100 και πλέον εργαζόμενοι του ΟΗΕ, όπως επίσημα δήλωσε η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).Συνεπώς δεν είναι το ξαφνικό ενδιαφέρον του Νετανιάχου για τις ζωές των αθώων αμάχων και των εργαζομένων στις δομές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δύο εκτιμώ ότι είναι οι πιθανοί λόγοι που αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την Νότια Γάζα (κι ένα τρίτος λιγότερο πιθανός):
  1. Ο ένας είναι ότι προετοιμάζονται και ανασυντάσσονται για να αντιμετωπίσουν πιθανή εμπλοκή με το Ιράν και τις οργανώσεις που ελέγχονται από αυτό.
  2. Ο άλλος είναι (πολύ πιθανό) εκβιασμός στον Νετανιάχου εκ μέρους των ΗΠΑ για να αποσυρθούν από την Νότια Γάζα (όπου η ανθρωπιστική καταστροφή θα ήταν τεράστια και αβάσταχτη), με διακύβευμα την αποδοχή ή όχι εκ μέρους των ΗΠΑ στο ΣΑ/ΟΗΕ του αιτήματος της Παλαιστινιακής Αρχής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.
  3. Ένας λιγότερο πιθανός τρίτος θα μπορούσε να είναι η εσωτερική αναταραχή στο Ισραήλ από τους αντιφρονούντες.
Όμως η αναταραχή αυτή θα ήταν μεγαλύτερη εάν οι ΗΠΑ εγκατέλειπαν την θέση τους στο ΣΑ/ΟΗΕ, ότι το ζήτημα της αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους είναι ζήτημα διμερών διαπραγματεύσεων του Ισραήλ με την Παλαιστινιακή Αρχή (μία θέση εντελώς αδιέξοδη με σκοπό την κωλυσιεργία στην οιαδήποτε προσπάθεια αναγνώρισης).
Και θα το φορτωνόταν αυτό ως αποτυχία ο Νετανιάχου.
Αναμένονται πολλές εξελίξεις το αμέσως προσεχές διάστημα.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια