Καθυστερήσεις στα ιταλικά κέντρα μεταναστών που ετοιμάζονται στην Αλβανία

Τα εγκαίνια των δύο κέντρων μεταναστών στην Αλβανία που διαχειρίζεται η Ιταλία και ήταν προγραμματισμένα για τη Δευτέρα (20 Μαΐου) καθυστερούν λόγω των ημιτελών κατασκευαστικών εργασιών, δήλωσε αξιωματούχος αλβανικού λιμανιού.
Η Αλβανία πρόκειται να υποδεχθεί μετανάστες που θα περισυλλέγονται από τα διεθνή ύδατα σε ένα κέντρο στο Shëngjin στην Αδριατική Θάλασσα και στη συνέχεια θα τους προωθεί σε ένα άλλο κέντρο στην ενδοχώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη με την Ιταλία.

Ο Sander Marashi, διευθυντής του λιμανιού Shëngjin δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν μετανάστες τη Δευτέρα, επειδή «οι εργασίες κατασκευής συνεχίζονται» στο λιμάνι.
Οι ιταλικές και οι αλβανικές αρχές παρέμειναν σιωπηλές σχετικά με τις φερόμενες καθυστερήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, το πρακτορείο ειδήσεων ANSA ανέφερε ότι η καθυστέρηση προκλήθηκε από εμπόδια στις κατασκευαστικές εργασίες που εκτελούνται από ιταλικές εταιρείες.
«Οι Ιταλοί στρατιωτικοί μηχανικοί που εργάζονται στις τοποθεσίες Shëngjin και Gjader στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ρώμης και Τιράνων, δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την κατασκευή των εγκαταστάσεων υποδοχής», ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στις αρχές Μαΐου, μόνο περίπου δώδεκα μικρές προκατασκευασμένες πλατφόρμες είχαν εγκατασταθεί στο λιμενικό κέντρο Shengjin.
Μόλις ολοκληρωθεί, ο χώρος των 4.000 τετραγωνικών μέτρων θα περιβάλλεται από τοίχους ύψους τεσσάρων μέτρων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Μετά την καταγραφή, οι μετανάστες θα μεταφερθούν στο Gjader, μια πρώην στρατιωτική βάση σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το λιμάνι. Θα παραμένουν εκεί μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους.
Τα δύο κέντρα, που χρηματοδοτούνται και διαχειρίζονται από την Ιταλία, μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 3.000 μετανάστες ανά πάσα στιγμή, οι οποίοι διασώθηκαν από ιταλικά σκάφη στη θάλασσα.

Η Ιταλία θα καλύψει εξ ολοκλήρου τα έξοδα για την κατασκευή, την ασφάλεια και την ιατρική περίθαλψη των αιτούντων άσυλο, τα οποία υπολογίζονται σε 650 έως 750 εκατ. ευρώ για πέντε χρόνια.
Ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ιταλίας αυξήθηκε σημαντικά το 2023, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Πέρυσι, 157.652 άνθρωποι έφτασαν στις ιταλικές ακτές έναντι 105.131 το 2022.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφερε ότι περισσότεροι από 3.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά εξαφανίστηκαν προσπαθώντας να κάνουν το επικίνδυνο πέρασμα από τη Βόρεια Αφρική πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια