Κερδίζεις, όταν βρίσκεσαι στις επάλξεις και με σθένος διεκδικείς τα δικαιώματά σου

Οι διαδοχικές διαμαρτυρίες, δηλώσεις και συναντήσεις της οργάνωσης «ΟΜΟΝΟΙΑ» , για την καταπάτηση των δικαιωμάτων της Ε. Ε. Μειονότητας και την κατάσταση στον Βορειοηπειρωτικό χώρο, που αποκορυφώθηκε με την «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου», την σύλληψη και φυλάκιση των πέντε ηγετών της Ομόνοιας, καθώς και η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, την 20η Ιουνίου 1994, με τους κυρίους Σωτήρη Κυριαζάτη, Θωμά Μήτσιο και Βασίλη Τσιάκο, στις ΗΠΑ, όπου είχαν επαφή με ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και Διεθνών Οργανισμών, για μια σωστή ενημέρωση γύρω από τα προβλήματα των Ελλήνων της Αλβανίας και ζήτησαν την συμπαράσταση και παρέμβασή τους για την επίλυση όλων των δίκαιων αιτημάτων της ΕΕΜ., έφεραν αποτελέσματα. Συναντήθηκαν με το σύμβουλο του Κλίντον Τζώρτζ Στεφανόπουλο, τους γερουσιαστές, Eduard Kenedi, Poyl Sarbanis τους βουλευτές Hamilton, Maikl Bilirakis και τον κ. Shifter, υπεύθυνος για θέματα της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και σύμβουλος του Κλίντον στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Δεύτερη φορά , κατά το πρώτο εξάμηνο του 1994, και ιδίως μετά την φυλάκιση των πέντε ηγετών της Ομόνοιας που ο Ύπατος Αρμοστής της ΣΑΣΕ, Βαν Ντερ Στούλ, επισκέπτεται την Αλβανία. Σκοπός του να εξετάσει από κοντά την εφαρμογή στην πράξη, από την δημοκρατική κυβέρνηση του Σ. Μπερίσα, των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και συγκεκριμένα, μετά τις δηλώσεις και διαμαρτυρίες της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ για την καταπάτηση των δικαιωμάτων και την παράνομη σύλληψη και κράτηση των πέντε ηγετών της Ομόνοιας.

Την 25 Ιουνίου 1994, ο κ. Βαν Ντερ Στούλ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σ. Μπερίσα, ο οποίος του ανάφερε ότι η Ε. Ε. Μειονότητα στην Αλβανία χαίρει όλα τα δικαιώματα. Στην συνάντηση που είχε μετά με εκπροσώπους της Ομόνοιας, του απέδειξαν με στοιχεία πως ο Πρόεδρος ψεύδεται και πως τα αναγνωρισμένα δικαιώματα της Μειονότητας παραβιάζονται.
Με στοιχεία του μίλησαν για την παράνομη σύλληψη και κράτηση στις φυλακές των Τιράνων των πέντε ηγετών της Ομόνοιας, για το κλίμα βίας και φοβέρας που επικρατεί στο χώρο, για την «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου», που ανάγκασε πάρα πολλούς Βορειοηπειρώτες ν’ αφήσουν τα σπίτια τους και να μεταναστεύσουν. Ειπώθηκε πως από τους 5 κρατούμενους ο κ. Βεζιάνης έχει δικηγόρο και ο κ. Κυριακού έχει έναν αγνώστου στοιχείων δικηγόρο, ενώ οι άλλοι 3 αν και πέρασαν 2,5 μήνες ανακρίνονται χωρίς δικηγόρο και ο Β. Παπαχρήστος, ο Θ. Βεζιάνης και ο Π. Μάρτος αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Του μίλησαν για την Ελεονόρα Κοκαβέση που πέρασε δυο νύχτες στα κρατητήρια της Αυλώνας κι αυτό έχει συγκλονίσει τους κατοίκους της Χιμάρας, τονίζοντας πως η σύλληψη ανηλίκων είναι κατάφορη αντισυνταγματική παραβίαση. Πως συνεχίζουν να κρατούν κάτω από περίεργο καθεστώς τον άλλο Χιμαριώτη, τον Θοδωρή Ζώτο, επειδή είχε ανοίξει φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας στη Χιμάρα.

Στις 26 Ιουνίου 1994, οι Αμερικανοί βουλευτές Μίκαελ Μπιλιράκης (ρεπουμπλικάνος) και η Κάρολιν Μαλόνυ (Δημοκρατική), με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Μπερίσα μιλούν για την κατάφορη παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συλληφθέντων μειονοτικών με μόνο κίνητρο την ελληνική τους καταγωγή και ζητούν την παρέμβαση τους για την άμεση αποφυλάκισή τους κάνοντας αναφορά για «εθνική κάθαρση».

Όταν κινητοποιείσαι και αγωνίζεσαι για τα δικά σου δικαιώματα, μόνον τότε θα έχεις αποτελέσματα. Η αδράνεια και η αμέλεια μόνον ύφεση και καταστροφή φέρνουν.

Βαγγέλης Παπαχρήστος / sfeva.gr

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια