Η Δύση προκαλεί στα άκρα τη στρατηγική υπομονή της Ρωσίας (vid)

«Η Ρωσία προειδοποίησε ότι οι χώρες που δίνουν οπλικά συστήματα στην Ουκρανία για να καταφέρει πλήγματα εντός της Ρωσίας, θα ειναι στόχοι. Νόμιμοι στόχοι, θα έλεγα εγώ. Σε αυτούς τους στόχους είναι και η Ελλάδα και ειδικά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».
Πρόκειται για επισήμανση που έκανε ο καλεσμένος του Δημήτρη Λιάτσου στην εκπομπή του «Ιδεοχώρου», αντιστράτηγος ε.α., υπασπιστής του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, πρώην ακόλουθος Αμυνας της Ελλάδας στο Ισραήλ, και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), Ιωάννης Μπαλτζώης.

Από τη μεριά του, ο Δ. Λιάτσος θύμισε ότι πρόσφατα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή τα πλήγματα εντός της Ρωσίας με δυτικά πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που εδόθησαν στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται πλέον ανεχθεί κάτι τέτοιο. Θα απαντήσει, δε, κτυπώντας όχι μόνο τις περιοχές απ' όπου εκτοξεύονται, αλλά και τις χώρες που όπλισαν το ουκρανικό χέρι για να πατήσει το κουμπί. Κατά τον ίδιο, μάλιστα, από τους στόχους δεν μπορεί να αποκλειστεί και η αμερικανική βάση στη Σούδα, στην Κρήτη.
Ο Ι. Μπαλτζώης, επίσης, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η ρωσική πλευρά έχει προειδοποιήσει με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, εφόσον απειληθεί στρατηγικά η εθνική ασφάλειά της, εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι μάλλον δεν το εννοούν οι Ρώσοι. «Εκτιμώ ότι δεν το εννοεί», είπε.

 
Ο ίδιος εκτιμά ότι «προσπαθούν να πιέσουν τη Ρωσία σε υπερθετικό βαθμό, να δημιουργήσουν τετελεσμένα, και μετά να έλθουν σε κάποια συμφωνία, προτού ανεβεί στην εξουσία ο Τράμπ, ο οποίος, παρά τις δικαστικές περιπέτειές του, ίσως να είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ».
Στο μεταξύ, τονίζει, «το μέτωπο έχει διευρυνθεί. Είναι 1.200 χιλιόμετρα, ενώ πριν ήταν λιγότερο. Γίνονται αψιμαχίες στα δύο άκρα. Αν πέσει το Χάρκοβο ή προχωρήσουν οι Ρώσοι στην Οδησσό, θα το δούμε όταν εκδηλωθεί η ρωσική επίθεση, που λέγεται ότι θα γίνει το καλοκαίρι. Σίγουρος στόχος, πάντως, είναι να περάσει όλη η περιοχή του Ντονμπάς υπό ρωσικό έλεγχο».

Οσον αφορά τις μεγάλες ουκρανικές απώλειες, ο ίδιος έκανε την εξής παρατήρηση: «Γίνεται λόγος για επάνδρωση στις μονάδες της τάξης του 50%. Βάσει των ΝΑΤΟϊκών προτύπων, και όχι μόνο, επάνδρωση κάτω από 60% σημαίνει απόσυρση της μονάδας. Φανταστείτε κάτω από ποιες συνθήκες πολεμάνε και τι συμβαίνει με τους νεοσύλλεκτους».
Τέλος, σχετικά με τα πολυδιαφημισμένα Δυτικά οπλικά συστήματα, τα οποία θα δίνονταν στην Ουκρανία και ως εκ θαύματος θα ερχόταν η νίκη και οι Ουκρανοί θα παρήλαυναν στην Κόκκινη Πλατεία, ο Ι. Μπαλτζώης επισήμανε ότι «δυτικά οπλικά συστήματα που αποδείχτηκε ότι δεν είναι τόσο καλά όσο τα διαφήμιζαν, είναι τα πανάκριβα drones (Suitable) που έστειλαν οι ΗΠΑ, το άρμα μάχης Abrams, τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot που αποδείχτηκαν πολύ ευάλωτα, το οβιδοβόλο Μ777, τα Excalibur, ακόμα και drones με τεχνητή νοημοσύνη (!)».

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια