Η καταστροφή των ελληνορωσικών οικονομικών σχέσεων έγινε με σχέδιο made in USA (vid)

Σε ελεύθερη πτώση, βρίσκονται οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας. Η χώρα μας, ουσιαστικά, έχει κόψει κάθε σχέση με τη Ρωσία, με συνέπεια να είναι -ίσως- η πλέον σοβαρά πληγείσα ευρωπαϊκή χώρα. Διότι, πολλές άλλες συνεχίζουν τις μπίζνες, ακόμα και από την πίσω πόρτα.
Ο καλεσμένος του Δημήτρη Λιάτσου στην εκπομπή του «Ιδεοχώρου», επιχειρηματίας, και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις, Δημήτρης Βελάνης, παρουσίασε αποκαλυπτικά στοιχεία για την απογοητευτική κατάσταση στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις.

Ο ίδιος, αφού παρατήρησε ότι η ολέθρια -ειδικά για την Ελλάδα- πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ξεκίνησε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, και συνεχίστηκε κατόπιν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έδωσε, μεταξύ των άλλων, τα εξής στοιχεία:
  • Το 2015, το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Ρωσίας ήταν στα 10 δισ. και ο στόχος που ετέθη, ήταν να ανέλθει στα 20. Από τα 10 δισ. Μόνο το 1,5 ήταν ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία. Ο στόχος που μπήκε τότε ήταν να φτάσουν στα 10. Σήμερα, το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών, εξαιτίας των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, είναι μόλις 2,5 δισ. Πέντε φορές κάτω. Από αυτά, μόνο 140 εκατομμύρια είναι οι ελληνικές εξαγωγές. Δηλαδή, δέκα φορές λιγότερα.
  • Μετά το 2015, διαμορφώθηκαν πολλά και σημαντικά επιχειρηματικά, οικονομικά πρότζεκτ μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Δεν έγινε τίποτε. Στον Τουρισμό τα σχέδια ήταν μεγαλόπνοα και υλοποιήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε εκδίδονταν κάθε μέρα στη Ρωσία 15.000 βίζες για Ρώσους τουρίστες. Σήμερα, εκδίδονται μόνο 50 (!).
Από τη μεριά του, ο Δ. Λιάτσος τόνισε ότι «και πριν το 2015, επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, της ΝΔ, είχαν γίνει προσπάθειες για ανάπτυξη των ελληνορωσικών οικονομικών σχέσεων, αλλά όλες προσέκρουσαν στον αμερικανικό παράγοντα». Και κατέληξε: «Ολα ισοπεδώθηκαν και θυσιάστηκαν στο βωμό των αμερικανικών επιταγών».
Παρά ταύτα, ανέφερε ο Δ. Βελάνης, «υπάρχει ελπίδα ότι θα επιστρέψουμε σε καλούς ρυθμούς, στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, γιατί οι δύο χώρες ήταν και θα είναι φίλοι. Θα τελειώσει και ο πόλεμος και θα αποκατασταθούν οι σχέσεις σε έναν πιο δίκαιο, πολυπολικό κόσμο».

Με αφορμή την 27η διοργάνωση, το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τις προηγούμενες ημέρες, ο Δ. Βελάνης, ο οποίος παραβρίσκεται σε αυτό αδιαλείπτως στα Φόρουμ, θυμήθηκε ότι «το 2015 τιμώμενη χώρα στο Φόρουμ ήταν η Ελλάδα και τιμώμενο πρόσωπο ο τότε πρωθυπουργός της, Αλέξης Τσίπρας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, με την ομιλία που έκανε, βρήκε την ευκαιρία να απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα, για τα βάρη των μνημονίων που είχαν επιβάλλει στην Ελλάδα και στέναζε. Τότε, 150 επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες συνόδευσαν τον Α. Τσίπρα στην επίσκεψή του στη Ρωσία και στο Φόρουμ. Το 2016 τιμώμενη χώρα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης ήταν η Ρωσία».
Εκτοτε, σιγά - σιγά, όλα ισοπεδώθηκαν, με την «ευγενή χορηγία» του τότε Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σχολίασε ο Δ. Λιάτσος.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια