Να μην γίνουν οι Ελληνες «αμερικανάκια βαλκανικού τύπου»

«Φοβάμαι ότι θα πληρώσουμε ακριβά τον ψυχωτικού τύπου αντιρωσισμό που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι αμερικανική αποικία. Δεν είπε κανείς να γίνει ρωσική. Αλλά να ξέρει τις ρίζες της. Πολύ περισσότερες ρίζες είχε το Βυζάντιο με τη Ρωσία απ'ότι με την Ευρώπη που τότε ήταν βάρβαρη. Φοβάμαι ότι έχουμε ξεχάσει τις ρίζες μας και έχουμε μετατραπεί σε αμερικανοποιημένους βαλκανικού τύπου».
Είναι η επισήμανση που κάνει ο καλεσμένος του Δημήτρη Λιάτσου στον «Ιδεοχώρο», οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμων και νομικός, Ηλίας Παπαναστασίου. Ο ίδιος, αναφερόμενος στις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποκοπεί ο ελληνικός από τον ρωσικό λαό, σημειώνει ότι είναι μάταιες, δεδομένου ότι «η μεγάλη αγάπη που τρέφουν οι Ελληνες προς το ρωσικό λαό, δεν είναι μόνο επειδή είναι ομόδοξοι. Εχουν κοινές ιστορικές αναφορές».

  
Και εξηγεί: «Η αγγλοσαξωνική σχολή που έχει γίνει της μόδας μας λέει ότι η Ελλάδα απελευθερώθηκε με τη ναυμαχία στο Ναβαρίνο. Μπορεί να νικήθηκε ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος, αλλά ο σουλτάνος δεν έδινε ανεξάρτητο κράτος στην Ελλάδα. Την ήθελε φόρου υποτελή. Οπως και οι Αγγλοι. Δεν έδιναν ούτε καν τη Στερεά Ελλάδα. Ηταν η Ρωσία που, μετά από έναν ακόμα πόλεμο με τους Οθωμανούς, επέβαλε στον σουλτάνο, με τη Συνθήκη της Αδριανούπολης, το 1829, την αναγνώριση της πλήρους ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Το γνωρίζει, άραγε, ο Ελληνας πρωθυπουργός; Διότι δεν πρέπει να δείχνουμε ιστορική αχαριστία».
Επιπλέον, θέτει το ερώτημα: «Πως δημιουργήθηκε ο τρομερός ελληνικός στόλος - παρακαταθήκη για την ελληνική επανάσταση, αναπτύχθηκε η Οδησσός, κ.ο.κ.;» Και απαντά: «Σαράντα επτά χρόνια πριν το '21, με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, η Ρωσία επέβαλε στον σουλτάνο ότι όσοι Χριστιανοί θέλουν μπορούν να υψώσουν στα πλοία τους τη ρωσική σημαία».

Στο ίδιο θέμα, ο Δ. Λιάτσος προσθέτει: «Οταν ο Καποδίστριας κατάφερε την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, ελληνικά χέρια, οπλισμένα από τον αγγλικό παράγοντα, τον δολοφόνησαν στο Ναύπλιο». Κατά τον Η. Παπαναστασίου, «η δολοφονία του Καποδίστρια δεν ήταν μόνο στυγερή, ήταν η προσπάθεια της ανερχόμενης τότε βρετανικής αυτοκρατορίας να σβήσει κάθε πιθανότητα ανάπτυξης φιλορωσικών αισθημάτων στην Ελλάδα. Οι Βρετανοί, ύαινες, ληστές όλων των πόρων του πλανήτη».

Ο Η. Παπαναστασίου, σε πείσμα όσων παρουσιάζουν τη Ρωσία ως μη ευρωπαϊκή χώρα, αφού επισημαίνει ότι «δεν είναι απλά ευρωπαϊκή, αλλά κάτι παραπάνω», παρατηρεί: «Η Ρωσία έχει το 25-30% όλων των φυσικών πόρων του πλανήτη. Είναι πάμπλουτη χώρα. Εχει τη μεγαλύτερη έκταση στον κόσμο. Διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό. Μην ξεχνάμε, πρώτοι πήγαν στο φεγγάρι. Στέκει αγκάθι, λοιπόν, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και οικονομικά. Είναι μεγάλο φιλέτο για να την πάρεις και να την τεμαχίσεις σε 44 κομμάτια, όπως προβλέπει σχέδιο διαμελισμού, το οποίο έχουν διατυπώσει οι Βάλτες. Με τον διαμελισμό της, οι Δυτικοί θα λύσουν πολλά οικονομικά προβλήματά τους».

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια