Σύμφωνο Ερντογαν - Ράμα: Στα χέρια τουρκικών υπηρεσιών οι αλβανικές στρατιωτικές πληροφορίες

Η Αλβανία θα αυξήσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον Ερντογάν και υπογράφηκαν αρκετές συμφωνίες. Ένα από αυτά ήταν μια στρατιωτική συμφωνία, η οποία μόλις τώρα έγινε δημόσια γνωστή. Το Σύμφωνο Ράμα-Ερντογάν έχει πάει για έγκριση στη Συνέλευση και υπάρχουν δύο στοιχεία.

Πρώτον, η Τουρκία αναλαμβάνει την εκπαίδευση του αλβανικού στρατού. Η Άγκυρα θα προσφέρει μαθήματα στα εκπαιδευτικά της κέντρα. 
Δεύτερον, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών.

Επί του παρόντος, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας και Ασφάλειας βρίσκεται στα χέρια των Αμερικανών. Φαίνεται όμως ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία, για όσα κράτη είναι «εχθροί». Εν ολίγοις, οι αλβανικές στρατιωτικές πληροφορίες θα παρέχουν μυστικές πληροφορίες στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.
«Το άρθρο αυτό καλύπτει τις εξελίξεις στον τομέα των συμφερόντων των Ενόπλων Δυνάμεων των Μερών σε σχέση με τις χώρες που θεωρείται ότι βλάπτουν τα αμοιβαία συμφέροντα των Μερών και οι οποίες θα καθοριστούν από κοινού, δίνοντας προτεραιότητα στις στρατιωτικές δραστηριότητες και την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών για τις δραστηριότητες αυτών των χωρών στη Δημοκρατία της Τουρκίας και τη Δημοκρατία της Αλβανίας », τονίζεται στη συμφωνία.



Αναφέρεται επίσης ότι η ανταλλαγή πληροφοριών πληροφοριών θα πραγματοποιείται με συγκεκριμένα μέσα και μεθόδους
Και τα δύο μέρη συμφωνούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα του άλλου για πληροφορίες το συντομότερο δυνατό μέσω αμοιβαία συμφωνημένων ασφαλών καναλιών.
Επίσης, αναφέρεται ότι το αίτημα για ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών θα αξιολογηθεί κατά περίπτωση και μπορεί να απορριφθεί, εάν θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία και την εθνική ασφάλεια ενός εκ των μερών ή έρχονται σε μεγάλο βαθμό αντίθετα με την εθνική/ διεθνή συμφέροντα.

Μένει να δούμε πώς θα δεχθούν αυτό το σύμφωνο οι ΗΠΑ, αφού οι Αμερικανοί είναι αυτοί που τελικά αποφασίζουν. Αυτό συμβαίνει επειδή διακυβεύονται μυστικές στρατιωτικές πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια