Σε δίκη παραπέμπει τον πρώην Δήμαρχο Φοινίκης το ΣΠΑΚ

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος στα Τίρανα ολοκλήρωσε τις έρευνες και υπέβαλε στο Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος το αίτημα εκδίκασης της ποινικής διαδικασίας με αρ. 152, του 2022, με κατηγορούμενους τους πολίτες:
 Λεωνίδα Χρήστου, Λευτέρη Καραγιάννη, Ελευθερία Μέξη, Σταύρο Τσάβο και Φλοριαν Πέρι κατηγορούμενοι για «Κατάχρηση καθήκοντος», που προβλέπεται από τα άρθρα 248 και 25 του Ποινικού Κώδικα.

Σύμφωνα με τον ΣΠΑΚ, από το σύνολο των πράξεων και αποδεικτικών στοιχείων που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι οποίες περιλαμβάνουν καταθέσεις προσώπων που έχουν γνώση του ποινικού αδικήματος και δείχνουν τις συνθήκες της έρευνας, δηλώσεις προσώπων εναντίον των οποίων διεξάγονται έρευνες, συνομιλίες, τεκμηρίωση που διαχειρίζεται ο Δήμος Φοίνικαίων, έλεγχοι από το ηλεκτρονικό σύστημα APP, έλεγχοι κινητών συσκευών, επιστροφή απαντήσεων από την APP και εταιρίες υποβολής προσφορών μέσω διαδικτύου, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας βάσει στοιχείων ότι:
Στον Δήμο Φοινίκης κατά την περίοδο 2017-2019 πραγματοποιήθηκαν αρκετές διαδικασίες προμηθειών με πλασματικό τρόπο και κατά παράβαση του Νόμου περί Δημοσίων Συμβάσεων.

Ο εναγόμενος Λεωνίδας Χρήστου κατείχε το αξίωμα του Δημάρχου Φοινίκης και είχε τον ρόλο του κατόχου στις διαδικασίες που προμήθευε η αναθέτουσα αρχή Δήμος Φοινίκης.
Ο εναγόμενος Φλοριαν Πέρι κατείχε τη θέση του Προϊσταμένου της Μονάδας Προμηθειών και είχε ρόλο υπευθύνου προμηθειών στις διαδικασίες που ανέπτυξε η αναθέτουσα αρχή Δήμος Φοινίκης.
Ο εναγόμενος Σταύρος Τσάβος υπήρξε μέλος της Μονάδας Προμηθειών και της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών, καθώς και με τη διαχείριση των διαδικασιών προμήθειας στην αναθέτουσα αρχή του Δήμου Φοινίκης.
Η εναγόμενη Ελευθερία Μέξη υπήρξε μέλος της Μονάδας Προμηθειών και της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών στις διαδικασίες που ανέπτυξε η αναθέτουσα αρχή Δήμος Φοινίκης.
Ο κατηγορούμενος Λευτέρης Καραγιάννης κατείχε τη θέση του Δικηγόρου και ειδικού προμηθειών στον Δήμο Φοινίκης.

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά το στάδιο της προανάκρισης, αποδεικνύεται ότι η διαδικασία σύνταξης/διάθεσης των τευχών του διαγωνισμού και η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών πραγματοποιήθηκε κυρίως από τους εναγόμενους Φλοριάν Πέρι και Σταύρο Τσάβο και όχι από τα μέλη της Μονάδας Προμηθειών και της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών- που καθορίζονται στις σχετικές διαταγές. Εν τω μεταξύ, στις έγγραφες πράξεις ο  κατηγορούμενος Λεωνίδας Χρήστου, κατηγόρησε άλλα πρόσωπα, τα οποία υπέγραψαν τις πράξεις που συνέταξαν και προετοίμασαν στελέχη του Δήμου Φοινίκης, λίγο αργότερα μετά το πέρας των διαδικασιών προμήθειας.

Τα μέλη της Μονάδας Προμηθειών και της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν ότι ήταν μέρος της Μονάδας Προμηθειών ή της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών και δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες προμήθειας. Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών στις περισσότερες από τις διαδικασίες δηλώνουν ότι δεν αξιολόγησαν τις προσφορές και δεν μπήκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών, καθώς και ότι δεν συνέταξαν έγγραφα/πρακτικά, καθώς δεν γνώριζαν τις διαδικασίες προμήθειας.
Αποδεικνύεται ότι η αξιολόγηση των προσφορών δεν έγινε από τους πολίτες που ορίστηκαν ως μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών, αλλά πραγματοποιήθηκε defacto από τον εναγόμενο Φλοριάν Πέρι χρησιμοποιώντας το Δ.Τ. του Δήμου Τιράνων (όπου εργαζόταν προηγουμένως) ή εταιριών που ανήκουν σε μέλη της οικογένειάς του.

Ο Λεωνίδας Χρήστου εκλέχθηκε δήμαρχος το 2015 με την στήριξη του Κόμματος Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον-ΜΕΓΚΑ, αλλά και του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μια στήριξη που από το 2017 και μετά αφαιρέθηκε, με αποτέλεσμα ο Λεωνίδας Χρήστου να περάσει στον χώρο της αντιπολίτευσης. Αρχικά ως ανεξάρτητος υποψήφιος το 2019 και ως υποψήφιος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του συνδυασμού Μαζί Νικάμε το 2023. 
Ίσως, για αυτόν τον λόγο η δίωξη αφορά το δεύτερο μισό της θητείας Χρήστου, μετά το 2017.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια