Δημοκρατικό Κόμμα: Πολιτικός κρατούμενος του Ράμα ο Μπελέρης

Αντέδρασε ξανά σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα σχετικά με την επείγουσα προκήρυξη εκλογών στον Δήμο Χιμάρας. Ο γραμματέας Νομικών Υποθέσεων στο ΔΚ, Ίβο Κάσο, είπε ότι η προκήρυξη των εκλογών έγινε κατά παράβαση του νόμου.

«Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο Φρέντης Μπελέρης είναι όμηρος και πολιτικός κρατούμενος του Έντι Ράμα. Σε τρεις μαύρες ώρες για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα στην Αλβανία, αποκαλύφθηκε όλη η κοινοτοπία του καθεστώτος του Έντι Ράμα και των δεκανίκιών του.

Ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας Φρέντης Μπελέρης «εκτελέστηκε» χθες, επίσης πολιτικά, αφού είχε συλληφθεί νόμιμα όμηρος πριν από 14 μήνες. Σε έκτακτη συνεδρίαση, ο Επίτροπος Εκλογών της Επικρατείας αποφάσισε να αποπέμψει τον Φρέντη Μπελέρη από τη θέση του δημάρχου της Χιμάρας.
Μόλις η ΚΕΕ έλαβε την απόφαση απόλυσης, ο Έντι Ράμα έστειλε το προετοιμασμένο αίτημα στον Πρόεδρο και τον διέταξε να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών για το δήμο Χιμάρας.

Τα κυβερνητικά όργανα δεν έχουν αντιδράσει τόσο γρήγορα ακόμη και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, όπως απέδειξε ο σεισμός ή ο Covid19. Αυτό το επείγον αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο Φρέντης Μπελέρης δεν είναι κατάδικος του αλβανικού κράτους, αλλά όμηρος, πολιτικός κρατούμενος της εξουσίας του Έντι Ράμα.
Επί 14 μήνες ο Έντι Ράμα κράτησε τον Φρέντη Μπελέρη στη φυλακή και δεν του επέτρεψε να ορκιστεί και να πάρει την εντολή. Όταν ο Μπελέρης ζήτησε άδεια για να ορκιστεί και να πάρει την εντολή, δεν επιτράπηκε γιατί, σύμφωνα με τις μαριονέτες του Ράμα, ο νόμος δεν το επέτρεπε.
Χθες, όταν ο Έντι Ράμα χρειάστηκε να αφαιρέσει την εντολή του, του έδωσε την άδεια να το κάνει.

Ο Επίτροπος Εκλογών παραβιάζει κατάφωρα τον Νόμο αριθ. 138/2015 και Απόφαση Συνέλευσης αριθ. 17/2016 όπου καθορίζεται ότι: η επαλήθευση των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας από την ΚΕΕ γίνεται μόνο με βάση την ημερομηνία αυτοδήλωσης του υποψηφίου κατά την υποβολή της υποψηφιότητας.
Ο επίτροπος επαλήθευσε την ημερομηνία του εντύπου αποποινικοποίησης του Φρέντη Μπελέρη και έλαβε την απόφαση αριθ. 611 της 25.05.2023 για την ισχύ της εντολής που κέρδισε στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Οι περιστάσεις και τα γεγονότα που συνέβησαν μετά τη συμπλήρωση του εντύπου αυτοδήλωσης δεν είναι αρμοδιότητα της ΚΕΕ, αλλά άλλων συνταγματικών οργάνων.

Ο Φρέντης Μπελέρης έπρεπε να ορκιστεί και να αναλάβει την εντολή και στη συνέχεια θα μπορούσε να απολυθεί από τον Έντι Ράμα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το άρθρο 115 αυτού ή το άρθρο 62 του νόμου αριθ. 139/2015.
Η απόφαση του Επιτρόπου, εκτός από πρωτοφανής και χωρίς νομική βάση, δεν είναι εκτελεστέα. Το άρθρο 133 του νόμου αριθ. 44/2015 «Κώδικας Διοικητικών Διαδικασιών» προβλέπει ότι τα αποτελέσματα της διοικητικής πράξης αναστέλλονται μέχρι την εξέταση της προσφυγής. Ο επίτροπος δεν αναφέρεται σε κανένα νόμο που καθιστά άμεσα εκτελεστή τη διοικητική του απόφαση.
Με λίγα λόγια, στον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας δεν δόθηκε καν το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Αντισυνταγματικό είναι και το προεδρικό διάταγμα. Σύμφωνα με το άρθρο 10/3 του Εκλογικού Κώδικα, ο Πρόεδρος προκηρύσσει πρόωρες εκλογές αφού παρέλθει η προθεσμία για την άσκηση έφεσης του απολυμένου. Ο Πρόεδρος έχει εφαρμόσει διοικητική πράξη η οποία δεν έχει αρχίσει να ισχύει, αφού δεν έχει λήξει η προθεσμία της έφεσης του απολυθέντος υποκειμένου, πριν ακόμη ξεκινήσει η προθεσμία της έφεσης.
Αυτή η υπόθεση κάνει και την αυτοψία του πτώματος της Δημοκρατίας, με αφετηρία τον ΣΠΑΚ, τα δικαστήρια, την ΚΕΕ, την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο. Μπορούν να το βαλσαμώσουν όσο θέλουν με προπαγάνδα, καλοκαιρινές συναυλίες και οδικό τουρισμό, αλλά το πτώμα βρωμάει.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει έντονα την απόφαση της ΚΕΕ και το διάταγμα του Προέδρου, τόσο κατά παράβαση του Συντάγματος όσο και του νόμου. Ο νόμος δεν είναι προαιρετικός και έτσι όλοι όσοι τον αντιμετωπίζουν ως τέτοιο θα λογοδοτήσουν στον ίδιο τον νόμο.
Όποιος βλέπει αυτή την υπόθεση ως παραβίαση του Φρέντη Μπελέρη ή της αντιπολίτευσης, κάνει λάθος. Όταν όλοι σιωπούμε για τις αδικίες απέναντι σε κάποιον, σε μια χώρα όπως αυτή του Έντι Ράμα, είναι η σειρά όλων.

Σας καλούμε λοιπόν να συμμετάσχετε στη διαμαρτυρία την Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 20:00
Ας σώσουμε την Αλβανία από αυτούς που πιστεύουν ότι η Αλβανία ανήκει μόνο στον Έντι Ράμα
», δήλωσε ο Κάσο.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια