Δήμος Δρόπολης: Αύξηση κατά 40 % στον αριθμό των εργαζομένων το 2023

Άλμα στον αριθμό των δημοσιονομικών υπαλλήλων κατέγραψε ο Δήμος Δρόπολης κατά το έτος 2023, με τον αριθμό να φτάνει στους 156 από 112 το 2019 και 110 το 2018.
Έτσι, αντί για επενδύσεις στις βασικές δημόσιες υπηρεσίες, τους δρόμους, αλλά και το πρόβλημα της ύδρευσης είχαμε διόγκωση του «επιτελείου».

Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς, που είναι το πρόβλημα; Καλό είναι να βρίσκουν οι άνθρωποι δουλεία.
Έτσι θα ήταν αν δεν προκύπτανε δυο ζητήματα:
Πρώτον, η παραδοσιακή πελατειακή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ πολιτών και πολιτικών .
Δεύτερον, ίσως και σημαντικότερο, έχει να κάνει με την έννοια του όρου «δημοσιονομικός». Οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα στην Αλβανία διακρίνονται σε «δημοσιονομικούς» και «μη δημοσιονομικούς», όπου στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι των οποίων ο μισθός καλύπτεται από φόρους που καταβάλλουν οι πολίτες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ο μισθός των υπαλλήλων αυτών καλύπτεται από τους φόρους και από χρήματα των δημοτών. Άρα, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, ο αριθμός τους αφορά όλους τους Δημότες της Δρόπολης και του Πωγωνίου, μόνιμους ή μη κατοίκους του Δήμου.

Ο αριθμός των εργαζομένων σε τοπικό επίπεδο είναι γενικά δύσκολο να βρεθεί και οι ίδιοι οι δήμοι σπάνια έχουν επαρκές επίπεδο διαφάνειας σχετικά με το πόσο προσωπικό διαθέτουν και ποιο είναι το προσωπικό που διαθέτουν ή πόσο κοστίζει η διατήρηση αυτών των εργαζομένων. Επιπλέον, εκτός από το δημοτικό προσωπικό, οι δήμοι έχουν και εταιρείες υπό ιδιοκτησία ως χωριστές εταιρείες και όχι φορείς προϋπολογισμού, διαθέτουν αντίστοιχο προσωπικό που δεν περιλαμβάνεται στα στοιχεία αυτά. Τα στοιχεία για το 2023 δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του κοινοβουλίου της Αλβανίας. Τα στοιχεία αυτά έχουν δημοσιευθεί σπάνια από το Υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία χρόνια, επομένως δεν είναι δυνατό να παρατηρηθεί σε ποια χρονιά προστέθηκαν συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι. Κατά συνέπεια, στοιχεία για τον αριθμό των δημοσιονομικών υπαλλήλων του δήμου είναι διαθέσιμα μόνο για τα έτη 2018, 2019 και 2023.

Υ.Γ. Στους άλλους δυο δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας τα, αντίστοιχα, στοιχεία, έχουν ως εξής:
Δήμος Χιμάρας: 184 (2018), 175 (2019), 200 (2023)
Δήμος Φοινίκης: 195 (2018), 195 (2019), 196 (2023)

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια