Αβεβαιότητα για τις εκλογές του 2025

Ο Έντι Ράμα δήλωσε - με βεβαιότητα - ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πετύχει μια μεγάλη νίκη στις εκλογές της επόμενης χρονιάς και προέβλεψε μάλιστα τον αριθμό των βουλευτών του Σαλί Μπερίσα.
Εάν ο Ράμα ήταν σίγουρος για τη νίκη, θα μπορούσε να είχε ανοίξει το κόμμα όσο το δυνατόν περισσότερο, σε όλες τις ομάδες του ΣΚ, ή ακόμα και στη νεολαία. Όπως έκανε ο Φάτος Νάνο τη δεκαετία του 2000, όταν κάλεσε όχι μόνο τον Έντι Ράμα, αλλά και άλλες φωνές που προέρχονται από τη «γκρίζα ζώνη», ακριβώς για να αυξήσει την πολιτική ποιότητα της πλειοψηφίας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα στελεχώθηκε εκείνη την εποχή από συμβούλους προερχόμενους από το Δημοκρατικό Κόμμα και η δεξιά συνεργάστηκε με πολλές ανεξάρτητες φωνές. Ο Ylli Manjani, ο οποίος τον επέλεξε ως Γενικό Γραμματέα, ήταν επικεφαλής της οικονομικής αστυνομίας στη Λέζα. Ο Shpëtim Idrizi, που τον διόρισε φορολογικό και τελωνειακό διευθυντή, προερχόταν από το κίνημα του Δεκέμβρη και στο ΔΚ, όπως και ο Agim Isaku, ο οποίος είχε ως μέλος του ΔΚ την αείμνηστη σύζυγό του, Vera, κ.λπ., κ.λπ.
Όλα αυτά συνέβησαν επειδή ο Νάνο είδε τη σοσιαλιστική ισχύ ως αποπνικτική για την ανοιχτή αλβανική κοινωνία και είχε δίκιο.
Ο Νάνο το έκανε μετά την πρώτη θητεία, όπου ήταν ξεκάθαρο ότι θα κέρδιζε και τη δεύτερη.

Στο μεταξύ, ο Έντι Ράμα, που δεν έχει το θάρρος του προκατόχου του, ακόμη και σήμερα που μιλά για τη νίκη της τέταρτης θητείας, φοβάται να ανοίξει το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ακόμη και με την αποχώρηση του γκρουπ του Φάτος Νάνο, που εκπροσωπείται τον Ταουλάντ Μπάλα, έδειξε ότι θέλει να κάνει κλειστό κόμμα. Όπως έκανε όταν το πήρε το 2005, και το γέμισε με γραφειοκράτες του δήμου Τιράνων.
Φυσικά, ο Έντι Ράμα δεν περιμένει από τον Σαλί Μπερίσα να κερδίσει τις εκλογές του 2025, αλλά γνωρίζει ότι η διαφθορά της κυβέρνησής του έχει δημιουργήσει μια μεγάλη πλειοψηφία στον πληθυσμό, η οποία, αν βρεθεί η συγκυρία, μπορεί να τον ανατρέψει.

Σκεφτείτε για λίγο ότι ο Έντι Ράμα δέχεται αίτημα για έρευνα από τον ΣΠΑΚ, που σημαίνει την παραίτησή του. Το κάστρο του από την άμμο πέφτει μέσα σε 24 ώρες, μια σκέψη κάνει τον Έντι Ράμα να παρανοεί εδώ και καιρό.
Επομένως, δεν κάνει αυτές τις λεγόμενες αλλαγές για να ανοίξει το κόμμα στη λογική του 2030, αλλά με την ιδέα να προστατευτεί από το 2030.

Όποιος θυμάται την είσοδο της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξέρει ότι συνέβη όταν συνελήφθη ο ισχυρότερος άνδρας της χώρας, ο Ivo Sanader. Ο Έντι Ράμα προσπάθησε με όλη τη δύναμη της πολυτελούς προπαγάνδας του ο Σαλί Μπερίσα ή ο Ιλίρ Μέτα να είναι ο Αλβανός Ίβο Σαναντέρ. Αλλά με 16 χρόνια στην εξουσία, έχει σπάσει όχι μόνο το ρεκόρ του Σαναντέρ, αλλά και το ρεκόρ όλων των Βαλκανίκών καθεστώτων. Είναι λοιπόν η σειρά του και αυτό τον έχει οδηγήσει σε παράνοια, μετακινώντας όλους εκείνους που θεωρεί ότι μπορούν να τον αντικαταστήσουν ή να ηγηθούν ενός συστήματος διακυβέρνησης που θα μπορούσε να επιλεγεί από τη Δύση ως Συνομιλητής.
Η μη συμμετοχή στις εκλογές, ή μάλλον το ανοιχτό «δόσιμο» όσων κοντεύουν να συλληφθούν ή να ανοίξουν τους φακέλους, όπως η Olta Xhaçka, είναι ένα σαφές μήνυμα ότι ο Έντι Ράμα δίνει οδηγίες στον ΣΠΑΚ για το τι πρέπει να εξεταστεί και τι όχι. Αλλά και ο ίδιος τρομοκρατείται, ειδικά από την άφιξη του νέου πρέσβη των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια