Βίαιες συγκρούσεις στα Τίρανα με τραυματίες αστυνομικούς και διαδηλωτές [βίντεο]

Αρκετοί διαδηλωτές και τουλάχιστον 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν χθες Σάββατο σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Αλβανίας.

Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στα Τίρανα αιτούμενοι την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και νέες εκλογές.
Ορισμένοι πέταξαν πυροτεχνήματα και μολότοφ στην αστυνομία, η οποία απάντησε με αντλίες νερού υπό πίεση και δακρυγόνα.

Στην ομιλία του μπροστά στο πλήθος, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα για εγκλήματα και διαφθορά. Ο Μπάσα κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.
Ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης απευθυνόταν στο πλήθος, πολλοί από αυτούς έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και έριξαν βόμβες μολότοφ προς το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ο ξυλοδαρμός και η σύλληψη Dollapi
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, που συνεχίστηκαν μπροστά από το αλβανικό κοινοβούλιο, η αστυνομία χτύπησε ένα ανώτερο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Sait Dollapi, ο οποίος συνελήφθη και προσήχθη σε live μετάδοση. Μετά τη σύλληψη του, οι διαδηλωτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Λουλζίμ Μπάσα, κατευθύνθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα των Τιράνων, όπου μεταφέρθηκε ο Dollapi. Εκεί, ακολούθησε νέος γύρος βίαιων συγκρούσεων αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίοι ζητούσαν την απελευθέρωση του.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης θα συνεχιστούν τη Δευτέρα στις 11 π.μ. μπροστά από την αστυνομία των Τιράνων για να ζητήσουν την απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν.

H αντίδραση Ράμα
Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ο πρωθυπουργός της χώρας αντέδρασε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.
“Πόσο θλιβερό να ακούγεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης να λέει στην κυβέρνηση “φύγε!” με μια βραχνή φωνή, ενώ οι άνθρωποι γύρω του ρίχνουν βόμβες μολότοφ στο κτίριο!”, έγραψε ο Rama.
Προσθέτοντας πως είναι η χώρα που υποφέρει από τις συνέπειες αυτών των πράξεων και όχι η κυβέρνηση ή αυτός.

Καταδίκη της βίας από την Αμερικάνικη πρεσβεία
Καθώς η διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης συνεχιζόταν, η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε νέα ανακοίνωση όπου καταδίκασε τις βίαιες πράξεις:
“Η Πρεσβεία των ΗΠΑ καταδικάζει τη βία που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της σημερινής διαμαρτυρίας. Ο διακηρυγμένος στόχος της αντιπολίτευσης να ενισχύσει την δημοκρατία της Αλβανίας έρχεται σε αντίθεση με τις βιαιοπραγίες που διαπράττονται σήμερα από διαδηλωτές. Η βία είναι εγγενώς αντιδημοκρατική και πρέπει να σταματήσει. Οι ηγέτες των διαδηλώσεων έχουν ευθύνη να ενθαρρύνουν την ηρεμία. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. ”

Σχόλια