Παραδοσιακή Αποκριά Δερβιτσάνης 2020

Η νεολαία και η Κοινότητα Δερβιτσάνης, σε συνεργασία με το Δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου, σας προσκαλούν στην πατροπαράδοτη Αποκριά της Δερβιτσάνης την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020 στις 17:00 στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Κέφι, τραγούδι, χορός, σαρακοστιανά εδέσματα σας περιμένουν!

Τα “Προσώπεια” της Δερβιτσάνης μέσα από μια γνήσια εθνική παράδοση
Μέσα στην πληθώρα των ηθών και των εθίμων που περιβάλλει το βίο των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, συναντάμε πολλά αρχέγονα στοιχεία, τα οποία αφομοιώνονται και εντάσσονται σταδιακά στην εγγύτερη ελληνική μας ιστορία.

Ας έρθουμε λοιπόν σε επαφή με τις Απόκριες, ουσιαστικά μια χριστιανική θρησκευτική ιερά παράδοση, η οποία λαογραφικά αφορά και μια σειρά αρχαιοελληνικών τελετουργικών τα οποία επί των ημερών μας έχουν χάσει την θρησκευτική τους διάσταση και αναβιώνουν ως ένδειξη μιας δυναμικής συνέχειας στο χώρο μας.

Η Δερβιτσάνη αποτελούσε ανέκαθεν το πολυπληθέστερο χωριό σε όλη την κοιλάδα του Δρίνου, πράγμα που συνεπάγεται με την έντονη παρουσία και συνδρομή της στα κοινά δρώμενα του τόπου.
Τα “Προσώπεια” αποτελούν ένα έθιμο το οποίο δίνει την ευκαιρία σε όλους, να συνυπάρξουν και να ψυχαγωγηθούν, κυρίως κατά την αρχή της άνοιξης.
Διαβάστε περισσότερα>>>>>>>>

Σχόλια