Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εισήλθε το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας.

Από το πρωί της Δευτέρας, μάλιστα, το ερευνητικό πλοίο είχε απενεργοποιήσει τον πομπό του με αποτέλεσμα να μην είναι ορατό τις τελευταίες ώρες.

Όπως αναφέρει το militaire, το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, την οποία η Τουρκία έχει δεσμεύσει για έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύουν 6 πολεμικά πλοία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι "οι έρευνες , οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 22 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το κοντινότερο χερσαίο σημείο της Τουρκίας και 425 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα".

Τα όρια της τουρκικής Navtex εκτείνονται σε απόσταση κάτω από τα 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, δηλαδή σε δυνητικά χωρικά ύδατα της χώρας μας (που δικαιούται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να τα επεκτείνει από τα 6 ν.μ. σε 12 ν.μ.) και όχι απλώς σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Διαβάστε σχετικά:

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια