Μέτα: Ναι στις μάσκες, όχι στα πρόστιμα


Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα διευκρίνισε τη στάση του όσον αφορά τα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού χαρακτηρίζοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου σε εξωτερικούς χώρους και την επιβολή προστίμου καταχρηστική.

«Ο κανονιστικός νόμος της κυβέρνησης στοχεύει να ποινικοποιήσει τους πολίτες και να τους στείλει σε δικαστήρια, ώστε να ξεχάσουν τα θεμελιώδη προβλήματα στα οποία η κυβέρνηση έχει βυθίσει τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος Μέτα αφού επέμεινε ότι η επιβολή προστίμων στους πολίτες μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ ανησυχητική και «Δεν σχετίζεται με τις δραστηριότητες του Διαχειριστή Υπηρεσιών Ηλεκτρισμού».

"Όλα τα προστατευτικά εμπόδια, οι μάσκες και η φυσική απόσταση πρέπει να διατηρηθούν και να επιβληθούν προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού", δήλωσε ο πρόεδρος καθώς κάλεσε τους πολίτες να φορούν μάσκες, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορούν όλοι να τους αντέξουν οικονομικά.

Σε 701 πολίτες επιβλήθηκε πρόστιμο
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τη Δευτέρα επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 701 πολίτες επειδή δεν φορούσαν την προστατευτική μάσκα, η οποία πλέον απαιτείται από το νόμο σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Επιπλέον, 9 πολίτες συνοδεύτηκαν στο αστυνομικό τμήμα για τακτικό έλεγχο ταυτότητας και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά.

Εν τω μεταξύ, η Αλβανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία εξέδωσε 564 διοικητικά μέτρα σε επιβάτες που δεν φορούσαν μάσκα, ενώ μοιράζονταν ένα όχημα με μέλη της οικογένειας, καθώς και στους μετακινούμενους.

Οι μάσκες προσώπου είναι πλέον υποχρεωτικές στην Αλβανία παντού στο κοινό, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους και η  ποινή για μη συμμόρφωση με το νέο μέτρο έχει αυξηθεί σε 3.000 Λεκ (περίπου 24 €).

Διαβάστε σχετικά:

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια