Το Όχι του Υφυπουργού Εργασίας κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου πιο ηχηρό από το Όχι του Υπουργού κ. Βρούτση!

Ο κ. Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, σε επερώτηση προς τον κ. Τσακλόγλου, στις 9 τρέχοντος, ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε απαντήσεις για δύο ακανθώδη για μας επίκαιρα ζητήματα. Για το συμπληρωματικό επίδομα των ανασφάλιστων υπερήλικων Βορειοηπειρωτών και την κατάργηση διάκρισης μεταξύ των Ελλήνων που βγαίνουν σύνταξη και ημών, βάση του νόμου Κατρούγκαλου.

Το αν ο νόμος Κατρούγκαλου περί των 35 ετών διαμονής στην Ελλάδα για τους ανασφάλιστους υπερήλικες (νόμος που νομίσαμε ότι είχε καταργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019) και των 40 ετών για όσους συνταξιοδοτούνται τώρα, βάση των κριτηρίων που συνταξιοδοτούνται και οι Έλληνες πολίτες, το αν αυτός ο νόμος, λοιπόν, ήταν προσωπικό επίτευγμα ή προϊόν υποχρεωτικής επιβολής εκ μέρους της τότε Τρόικας, νομίζω ότι ο κ. Κατρούγκαλος άργησε να διευκρινίσει. Οπότε, αν και δεν έπρεπε να είχε ληφθεί υπόψη από την σημερινή κυβέρνηση, είναι προς τιμή του να ξεκαθαρίσει το γιατί, ώστε να ξεφορτωθεί και τα ανάθεμα που τον βαραίνουν. Έτσι ξεκαθαρίζει και η αίρα από το στάρι, ώστε κανείς να μην περιπαίζει με τα της μοίρας μας.

Όσο για τις υποσχέσεις του κ. Πρωθυπουργού και του κ. Βρούτση, τελευταία του κ Σκυλακάκη και των βουλευτών κ. Συρίγου και Γιόγιακα, επίσης άλλων βουλευτών και παραγόντων που κάθε τόσο οργώνουν τα άγια χώματά μας, η εκπροσώπηση των ομογενών και όσοι συνδιαλέγονται με τους παραπάνω, ας το έχουν υπόψη τους, καθώς το θέμα δεν αφορά την ζωή και την υγεία των υπερήλικων και των εν συνταξιοδότηση, αφορά την ύπαρξη της ιδιαιτερότητας του φίλου μας, εννοείται και της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Τι απάντησε στον κ. Μπαλάφα ο Υφυπουργός Εργασίας; Τον μπέρδεψε με τους ομογενείς εκ πρώην Σ. Ένωσης κ.α. με τα (δήθεν) 154.000 €, με την κατάσταση λόγω της πανδημίας κ.λ.π. σαν αποτέλεσμα η τελική απάντηση ήταν το Όχι προς το παρόν.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε για ένα Όχι! Αυτό που ξεσήκωσε στο πόδι στρατό και λαό και αναμετρήθηκε με τον Ιταλό κατακτητή στην «ιδιαίτερη Πατρίδα» μας, μαζί με εμάς όμως. Αν εκείνο το Όχι απευθύνονταν προς τους Ιταλούς, το σημερινό Όχι απευθύνεται όχι στους νεοέλληνες! Στους Έλληνες του 1821, στους Έλληνες ευεργέτες, στους Έλληνες του 1912-1914 όπου οι νεοέλληνες επεδίωξαν την αποκοπή τους από τον πατρικό κορμό και το εφάρμοσαν, στους Έλληνες τέλος πάντων που εν συνεχεία υπέστησαν τα πάνδεινα από τις ανεύθυνες στρατηγίες των νεοελλήνων.

Όσο για τα 154.000, για τα οποία αναφέρθηκε ο κ. Υφυπουργός, δεν είναι 154.000. Σύμφωνα με τις στατιστικές της δικής μας εκπροσώπησης δεν ξεπερνούν ούτε τα 15.000 εκατομμύρια. Αν ο κ. Υφυπουργός και οι ανώτεροί του μας τσουβαλιασαν με μετανάστες και άλλες κατηγορίες, εμείς εκπροσωπούμε του ανασφάλιστους υπερήλικες και τους εν συνταξιοδότηση Βορειοηπειρώτες, όπου γεννηθήκαμε ή κατοικούμε δίπλα στα σύνορα.

Όπως είχαμε δώσει το παρόν στις πιο δύσκολες περιόδους του Έθνους, ήρθε η ώρα και της επίσημης Ελλάδας να ανταποκριθεί στις σημερινές δυσκολίες μας. Πως είναι δυνατόν ενώ έκλεισαν τα σύνορα λόγω της πανδημίας, οπότε δεν μπορέσαμε να πάμε για να πάρουμε ούτε τις συμβολικές συντάξεις της Αλβανίας, η κυβέρνηση να μη νοιάστηκε για το πώς θα επιβιώσουμε εμείς, που σημαίνει ότι δεν μας αναγνωρίζει ούτε ως μετανάστες.

Ας συγκρίνει η κυβέρνηση αυτά που χρωστάει στους προγόνους μας και μετά το 1940 σε εμάς, με τα ψίχουλα που ζητούμε, ελπίζοντας ότι θα συνετιστεί. Ας έχει υπόψη ότι ήμαστε η τελευταία γενιά των ανασφάλιστων που οφείλει να ευεργετήσει, καθώς οι νεότερες γενιές πορεύονται ή θα πορευτούν. Μην νομίσει όμως ότι καθώς γνωρίζει ότι ήμαστε «σκορποχώρι» θα κουραστούμε να την προβληματίζουμε. Κυρίως τώρα όπου για πρώτη φορά έχουμε και σύμμαχο την αντιπολίτευση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Κ. ΚΟΜΜΑ, ΕΛ. ΛΥΣΗ, ΜΕΡΑ 25, αλλά και κάποιους βουλευτές της Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Ας γνωρίζει επίσης ότι αυτό το επίδομα, τότε ως σύνταξη, αρχικά χορηγήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, ενισχύθηκε επί κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή κα «δυστυχώς» η μία εκ των δύο συντάξεων καταργήθηκε επί περιόδου Φάνης Πετραλιά, ενώ του δεύτερου υπερήλικα επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Το γιατί επί Ν. Δημοκρατίας, ερώτηση που αν ληφθεί υπόψη το αίτημά μας (ας) αιωρείται. 

Τηλέμαχος Λαχανάς

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια