Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος είναι χωριό της Δημοτικής Ενότητας Άνω Δρόπολης, του Δήμου Δρόπολης. 

Στην καθομιλούμενη οι κάτοικοι της περιοχής το προφέρουν Αϊ Νικόλα. Αν και µε την ευκαιρία της ηλεκτροδότησης του χωριού το 1968 μετονομάστηκε Ντρίτα που σημαίνει φως, όμως κανείς δεν το ονόμαζε έτσι και όλοι το γνώριζαν ως Αϊ Νικόλα. 
Πιθανόν το όνομα να το έλαβε από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται αρκετά πριν την είσοδο του χωριού, που αν και πολύ χαρακτηριστική είναι εγκαταλειμμένη. Στη δυτική πλευρά του ναού είναι τοποθετημένη σκαλισμένη πέτρα που αναφέρει την χρονολογία 1616 , ίσως να αναφέρεται στην ανέγερσή της. 

Η κεντρική εκκλησία του χωριού ήταν του Αγίου Αθανασίου, την οποία είχε ιδρύσει ο επίσκοπος Δοσίθεος, αλλά η σημερινή ανοικοδομήθηκε μετά το 1990 πάνω στα θεμέλια της παλιάς, που είχαν καταστρέψει τα πειθήνια όργανα του κομμουνισμού. 
Στην απογραφή του 1880 είχε κατοίκους χριστιανούς 60 , το 1913 είχε 163 και το 1927 είχε 204, ενώ, στην απογραφή του 1989 είχε 149 κατοίκους. 

Το σχολικό έτος 1893-1894 λειτουργούσε γραµ/λείο µε 15 μαθητές και έναν διδάσκαλο, το οποίο είχε αρχίσει να λειτουργεί το 1891.

Πηγή πληροφοριών: Διατριβή επί Διδακτορία της Ευτυχίας Παππά με τίτλο "Η Επαρχία Δρυϊνουπόλεως της Β. Ηπείρου κατά τη νεότερη περίοδο (Τουρκοκρατία, 20ος αιώνας)".

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια