Η µονή βρίσκεται σε ένα σιαδαράκι (ίσιωµα) πάνω από τη µέση του υψώµατος του βουνού Ραβένια. Από το σηµείο αυτό ελέγχει όλον τον κάµπο της ∆ερόπολης. Απέχει από το χωριό Καλογοραντζή της Κάτω Δρόπολης περίπου 2-3 ώρες οδοιπορικώς.
Κατά την παράδοση ιδρύθηκε πάνω σε ελληνικό βωµό κατά τους χρόνους του Ιουστινιανού. Ο ναός είναι µεγάλος, βυζαντινός, τρίκογχος, σταυροειδής µε ψηλό τρούλο, νάρθηκα και µε χαρακτηριστικό ότι πάνω στη µέση της σκεπής υπάρχει το καµπαναριό και όχι, όπως είναι συνηθισµένο, σχεδόν σε όλους τους ναούς της Ηπείρου στην είσοδο του ναού.
Εξωτερικά στο πάνω µέρος από το ιερό υπάρχει εντοιχισµένη πλάκα µε σκαλιστό δικέφαλο αετό. Εσωτερικά ο ναός είναι εξ’ολοκλήρου γεµάτος από τοιχογραφίες. Πάνω από τη θύρα του νάρθηκα προς τον κύριο ναό υπάρχει λίθινη πλάκα που πάνω της είναι χαραγµένη µε γλυπτά γράµµατα (δύσκολα διαβάζονται) η ακόλουθη αναφορά: «Η πάντων βασιλεισα των Προφητών. ηρη … βλάστηµα … ηξιωθη τη φωνή του Αγγελου χαιρε λεγουσα….αγνη δε παρθενοµητορ κορη. δυο δεξαι δεησιν εξ εµου του σου δουλου (δο)µησαντος τον σον ναον εκ ποθου Χριστοφορου ιεροµοναχου ετους της ενσαρκου γενησεως του Χ(ριστου) αχ(ια) (1611)» .
Στο ωραίο τέµπλο στην εικόνα της Κοιµήσεως της Θεοτόκου υπάρχει η αφιέρωση της Αργυροκαστρίτισσας Ζαµπέτας Χατζή Βασιλείου το 1775 και αγιογραφηµένη από τον Αθανάσιο Καπεσοβίτη και επί του µαγειρείου ήταν χαραγµένα «Εκτίσθη 1773» .
Υπήρχε σφραγίδα µε χρονολογία 1622 και σωζόταν µικρό αναλόγιο ή έδρανο ξύλινο έχοντας ανάγλυφα κοσµήµατα και επιγραφή πέριξ του σταυρού µε χρονολογία 1595. Ωραίος είναι ο θρόνος του ηγουµένου. Υπάρχουν εκκλησιαστικά βιβλία του 1936.
Η µονή είναι περικυκλωµένη µε υψηλό οβορό (τοίχο) και έχει µια µόνο είσοδο µε σκεπαστή εξώπορτα που στηρίζεται πάνω σε δύο ωραίες πέτρινες σκαλιστές κολόνες. Πάνω από την εξώπορτα µια επιγραφή αναφέρει: 1877 ΙΣ Χ Ιουνίου 30 ΝΙ ΚΑ Ηγούµενος Παπαγεωργίου, Π. Π. Νικολάου Γοραντζή, ∆ια πρεσβίον τις ιπεραγίας Θεοτόκου.
Τα λιγοστά οικοδοµήµατα που υπήρχαν είναι όλα ερειπωµένα και µόνο ένας θόλος της εισόδου ενός από τα κτίρια υπάρχει.
Η ακίνητη περιουσία της κοινοτικής ενοριακής µονής της Κοίµησης της Θεοτόκου στην Καλογοραντζή ήταν 40 στρεµ. γη καλλιεργήσιµη, 8 στρεµ. χέρσα, 460 περίπου πρόβατα, 14 λοιπά ζώα, 30 κυψέλες µελισσών, ιερά άµφια, σκεύη και έπιπλα διάφορα. Οι αγροί της επί Τουρκοκρατίας και µέρος του βουνού που χρησίµευε ως θερινή βοσκή είχαν κατακτηθεί από βέηδες του Αργυροκάστρου. Από τα εισοδήµατα της διετεθόταν κονδύλιο υπέρ του σχολείου Καλογοραντζής και ετησίως υπέρ της αστικής σχολής Αργυροκάστρου.
Πηγή πληροφοριών: Διατριβή επί Διδακτορία της Ευτυχίας Παππά με τίτλο "Η Επαρχία Δρυϊνουπόλεως της Β. Ηπείρου κατά τη νεότερη περίοδο (Τουρκοκρατία, 20ος αιώνας)".
Επόπτης καθηγητής Αθανάσιος Καραθανάσης
Μέλη: καθηγητής πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Ζήσης, καθηγητής Αθανάσιος Αγγελόπουλος.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θεολογική. Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.
Θεσσαλονίκη 2009
Φωτογραφίες και Βίντεο: Maria Mprinio
Διαβάστε ακόμη:
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας👉Ακολουθήστε μας στο twitter
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών