Ιερά Μονή Βάνιστας (vid)

Η µονή είναι αφιερωµένη προς τιµήν του Ευαγγελισµού της Θεοτόκου. Η τοποθεσία της µονής βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού της Βάνιστας στην Κάτω Δρόπολη και απέχει από το χωριό µια ώρα περίπου οδοιπορικώς. 
Ο ναός είναι τρίκογχος σταυροειδής µε τρούλο και νάρθηκα. Ο τοίχος είναι χτισµένος από πέτρα τοπική και τις κόγχες του ιερού και τον τρούλο διακοσµούν κόκκινοι πλίνθοι. Το µοναστήρι είναι κυκλωµένο από ψηλό τοίχο και υπάρχει µια απλή εξώπορτα, ενώ από το πάνω µέρος υπάρχει µια µικρή πορτούλα, η οποία χρησίµευε για την έξοδο των ζώων ή και για την φυγή των µοναχών εξαιτίας διαφόρων επιδροµών των βάρβαρων. 
Όλα τα κτίρια είναι µισογκρεµισµένα, ενώ η στέρνα ακόµα έχει πόσιµο νερό. Ιδρύθηκε το 1582 και ιστορήθηκε το 1617 και 1758, το καθολικό από τον Μιχαήλ από Λινοτόπι και ο νάρθηκας από τον Ιωάννη από Κεστοράτι. 
Περίπου στα µέσα του 19ου αιώνα η µονή ήταν χωρίς ηγούµενο και ήταν σχεδόν συγχωνευµένη µετά του χωριού Βάνιστας. 

Η ακίνητη περιουσία της κοινοτικής ενοριακής µονής Ευαγγελίστριας της Βάνιστας298 ήταν 60 στρεµ. γη καλλιεργήσιµη στη περιφέρεια της Βάνιστας, 10 στρεµ. χειµερινά λιβάδια, δύο δάση µε δένδρα καυσίµου ξυλείας στην περιφέρεια της µονής και ένα θερινό λιβάδι στο βουνό. ∆ιετεθόταν κονδύλια υπέρ του σχολείου Βανίστης και ετησίως υπέρ της επαρχιακής αστικής σχολής Αργυροκάστρου.

Πηγή πληροφοριών: Διατριβή επί Διδακτορία της Ευτυχίας Παππά με τίτλο "Η Επαρχία Δρυϊνουπόλεως της Β. Ηπείρου κατά τη νεότερη περίοδο (Τουρκοκρατία, 20ος αιώνας)".
Επόπτης καθηγητής Αθανάσιος Καραθανάσης
Μέλη: καθηγητής πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Ζήσης, καθηγητής Αθανάσιος Αγγελόπουλος.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θεολογική. Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.
Θεσσαλονίκη 2009

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 


Σχόλια