Η Κακαβιά

Η Κακαβιά είναι χωριό της Δημοτικής Ενότητας Άνω Δρόπολης, του Δήμου Δρόπολης και σημείο συνοριακού ελέγχου.

Από ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή στα μέσα του 20ου αι. το χωριό αυτό χρονολογείται από το έτος 1000 π.Χ. , διότι στους τύμβους βρέθηκαν εργαλεία, αντικείμενα άμυνας και λίγα κοσμήματα της περιόδου αυτής και επίσης ένας τάφος της Χριστιανικής περιόδου. 

Είναι χτισμένο σε ράχη, αλλά σ ’ένα μικρό γούρλωνα (σχήμα γούρνας) όσο χωράει το κακκάβι, ίσως από αυτό να πήρε το όνομα. 

Την περίοδο του επισκόπου Δοσίθεου ανεγέρθηκε ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, αλλά καταστράφηκε την περίοδο της κόκκινης δικτατορίας και οι κομμουνιστές έβαλαν τρακτέρ για να ρίξουν το καμπαναριό. Ανοικοδομήθηκε ξανά μετά το 1990. 

Στην απογραφή του 1880 είχε 180 χριστιανούς, το 1913 είχε 315 και το 1927 είχε 409, ενώ στην απογραφή του 1989 είχε 419 κατοίκους. 

Το σχολικό έτος 1893-1894 λειτουργούσε γραµ/λείο µε 29 μαθητές, έναν διδάσκαλο, το οποίο είχε αρχίσει να λειτουργεί το 1865.

Πηγή πληροφοριών: Διατριβή επί Διδακτορία της Ευτυχίας Παππά με τίτλο "Η Επαρχία Δρυϊνουπόλεως της Β. Ηπείρου κατά τη νεότερη περίοδο (Τουρκοκρατία, 20ος αιώνας)".

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια