Με πόσα ψηφοδέλτια θα συμμετάσχει η αλβανική αντιπολίτευση στην εκλογές - Τι θα κάνει το ΚΕΑΔ

Στην τελευταία συνάντηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης με τους μικρότερους συμμάχους, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζιμ Μπάσα, υποσχέθηκε να κλείσει το ζήτημα του αριθμού των ψηφοδελτίων μέσω των οποίων η αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στις εκλογές της 25ης Απριλίου έως το τέλος του έτους. Μετά τις συνταγματικές αλλαγές τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, οι προεκλογικοί συνασπισμοί όπως λειτουργούσαν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2017 δεν θα υπάρχουν πλέον.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η Ενωμένη Αντιπολίτευση να συμμετάσχει στις εκλογές με δυο λίστες.
Η μια θα φέρει το όνομα και λογότυπο του Δημοκρατικού Κόμματος και η δεύτερη αυτή του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενσωμάτωσης (LSI).

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο στη λίστα του Δημοκρατικού Κόμματος θα ενταχθούν υποψήφιοι από άλλα μικρότερα συμμαχικά κόμματα, που παραδοσιακά βρίσκονται στον κεντροδεξιο συνασπισμό, όπως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Εθνικής Ανάπτυξης κτλπ. Το πιθανότερο είναι να ενταχθεί και το εθνικιστικό αυτοαποκαλούμενο κόμμα των Τσάμηδων, Κόμμα για τη δικαιοσύνη, την ένταξη και την ενότητα (PDIU) του Σπετίμ Ιντρίζι.
Ενώ, στη λίστα του LSI θα ενταχθούν κόμματα με αριστερή φιλοσοφία.

Τι θα κάνει το ΚΕΑΔ
Το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βαγγέλη Ντούλε, θα συμμετάσχει επίσης με κάποιον ή κάποιους υποψηφίους σε ένα από τα δυο αυτά ψηφοδέλτια, χωρίς να υπάρχει καν σκέψη αυτόνομης καθόδου στις εκλογές. Λογικά θα συμμετείχε μέσα από το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος, όμως η ύπαρξη σε αυτό του PDIU, που έχει συγκεκριμένη ρητορική, ανθελληνική, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει το ΚΕΑΔ στην πιο μετριοπαθή, αλλά με μεγαλύτερες δυσκολίες εκλογής, λίστα του LSI, για να τηρηθούν τα προσχήματα.

Η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, που παραδοσιακά και εκ του καταστατικού της, όριζε τους υποψηφίους του ΚΕΑΔ στον χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, προφανώς, για ακόμη μια φορά, θα αποδεχθεί την μοίρα που της έχει προκαθορίσει η ηγεσία της και δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές. 

Σχόλια