Ποινή φυλάκισης σε Βορειοηπειρώτη για εκδήλωση στους Βουλιαράτες

Το δικαστήριο Αργυροκάστρου καταδίκασε, πρωτόδικα, Βορειοηπειρώτη, για εκδήλωση, που είχε πραγματοποιηθεί στις 12 Μαϊου 2018 στους Βουλιαράτες Δρόπολης, επιβάλλοντας του ποινή φυλάκισης 8,5 ετών με τις κατηγορίες «υποκίνηση βίας ή μίσους», «Διανομή αντισυνταγματικών κειμένων» και «Οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις".
Όλα αυτά, αναφέρονται σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στις 12 Μαϊου 2018 στο χωριό Βουλιαράτες Άνω Δρόπολης -σχεδόν 6 μήνες πριν τη δολοφονία Κατσίφα- με αφορμή την συμπλήρωση 104 χρόνων από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, στις 17 Μαΐου 1914, στην πλατεία Αγίου Κοσμά στους Βουλιαράτες μετά από πρωτοβουλία της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Δρόπολης και την Κοινότητα Βουλιαρατινών.

Πέρα από το πόσο στέκονται νομικά αυτές οι κατηγορίες, είναι γεγονός πως μιλάμε για μια επιθετική ενέργεια εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, οπότε λαμβάνει κυρίως πολιτική διάσταση το θέμα. 
Είναι άλλωστε η πρώτη καταδίκη μέλους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με αυτές τις κατηγορίες, αν δεν κάνουμε λάθος κι αυτό σημαίνει πολλά.
Αν πάντως γυρίσουμε τη μνήμη μας πίσω, στον Μαϊο του 2018, θα θυμηθούμε ότι υπήρξε εκτενή αναφορά από τα αλβανικά ΜΜΕ στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαϊου 2018, στους Βουλιαράτες, με αφορμή την 104η επέτειο από την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας. Με τρόπο μάλιστα που προέτρεπαν να υπάρξει παρέμβαση της δικαιοσύνης. Είχε δημιουργηθεί δηλαδή το απαιτούμενο κλίμα.

Μιλάμε για μια εκδήλωση στην οποία είχε παρουσία η Δημοτική Αρχή Δρόπολης. Δεν είναι κάτι απλό να καταδικάζεται κάποιος -με βαριά μάλιστα ποινή- για αυτήν την εκδήλωση.

Σχόλια