Πρέσβης της ΕΕ: Πρώτη φορά που όλα τα κράτη μέλη είναι υπέρ της Αλβανίας

Ο Πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία, Luigi Soreca, δήλωσε στη δημοσιογράφο Euronews Albania Elona Gjylmi ότι η Αλβανία "πληροί όλες τις προϋποθέσεις", αλλά σε περίπτωση που δεν διαχωριστεί από τη Βόρεια Μακεδονία, δεν πρέπει να χάσει περισσότερο χρόνο με τις διαπραγματεύσεις.

Ο πρέσβης Soreca επανέλαβε ότι είναι η πρώτη φορά που όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που ήταν δύσπιστοι στο παρελθόν, όπως οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία και η Δανία, υποστηρίζουν όλα την Αλβανία καθώς πληρούσε τους όρους της.

«Αύριο είναι μια σημαντική μέρα. Το Συμβούλιο θα συζητήσει την πρόταση της Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το άνοιγμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (ΔΚΔ) και για τις δύο χώρες, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Και οι δύο χώρες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που ζήτησε το Συμβούλιο πέρυσι τον Μάρτιο του 2020. "
«Υπάρχει σαφής πρόθεση των κρατών μελών να φέρουν τις δύο χώρες μπροστά, επειδή η περιφερειακή διάσταση της διεύρυνσης είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Πρέσβης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι το μπλοκ μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να συζητήσει για τη Βόρεια Μακεδονία.

Επαινώντας το αλβανικό σύστημα για την ολοκλήρωση του «μέρους της εργασίας του», ο Πρέσβης της ΕΕ είπε ότι τώρα είναι επιτακτική ανάγκη «να μην χάνουμε χρόνο» και τόνισε τη σημασία που θα έχει η Διάσκεψη Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων υπό τη Σλοβενική Προεδρία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη.
«Είναι σημαντικό να συγχαρούμε το αλβανικό σύστημα στο σύνολό του για το ότι έχει κάνει αυτό το μέρος της εργασίας για την πρώτη ΔΚΔ, και φυσικά το έργο θα συνεχιστεί, για το δεύτερο, το τρίτο… Είναι πολύ σημαντικό να μην χάνουμε χρόνο και να βεβαιωθούμε ότι αυτό το έτος είναι το έτος των Δυτικών Βαλκανίων υπό τη σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου που ξεκινά σε λίγες μέρες. Θα πραγματοποιηθεί μια πολύ σημαντική διάσκεψη κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στις αρχές Οκτωβρίου στη Σλοβενία. Θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρξουν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής  καλά νέα », δήλωσε ο Πρέσβης Soreca.

Σύμφωνα με τον Πρέσβη της ΕΕ, η αποσύνδεση δεν είναι πολύ πιθανή, καθώς η ΕΕ και τα κράτη μέλη θέλουν να δουν και οι δύο χώρες να προχωρούν παράλληλα, αλλά πρόσθεσε ότι η διεύρυνση βασίζεται στην αξία.
«Είναι νωρίς να το πούμε. Η Αλβανία έχει κάνει αυτό που της ζητήθηκε. Η Βόρεια Μακεδονία προχωρά. Προς το παρόν, η ΕΕ και τα κράτη μέλη θέλουν να ενώσουν τις δύο χώρες, επειδή η περιφερειακή διάσταση είναι σημαντική. Η διαδικασία διεύρυνσης βασίζεται στην αξία. Είναι σημαντικό να μην απογοητευτούν όσοι έχουν κάνει τη δουλειά τους, και είναι σημαντικό η ΕΕ να πάρει μια απόφαση να δώσει σε αυτό που τους αξίζει, το δρόμο προς τα εμπρός».

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια