Αργυρόκαστρο: Η UNESCO εναντιώνεται στο σχέδιο της κυβέρνησης Ράμα για την κατασκευή δρόμου

Το σχέδιο για την κατασκευή του δρόμου που εισέρχεται και εξέρχεται από το Αργυρόκαστρο απειλεί το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς που έχει χορηγηθεί από την UNESCO, στην πόλη.

Σε σχέδιο ψηφίσματος που δημοσιεύθηκε πριν από την 44η συνεδρίασης της Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς (UNESCO) που λαμβάνει χώρα στην Κίνα, υπάρχει μια σύσταση για την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις εργασίες, καθώς απειλείται η μοναδική υποδομή της πόλης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Ράμα επιμένει στη θέση ότι αυτό το έργο «δεν έχει και δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πόλη. Με τη σειρά του, ο ακαδημαϊκός Emin Riza που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη και τη συντήρηση αυτής της πόλης, παραδέχεται ότι αυτές οι παρεμβάσεις θα μας θέσουν σίγουρα σε κίνδυνο να χαθεί το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί ανησυχούν για θέματα αυτού του είδους στο Αργυρόκαστρο και παρόλο που έχουν ζητήσει να σταματήσουν όλες τις οδικές εργασίες σε πολλές περιπτώσεις, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα.

Το οδικό έργο παράκαμψης για την πόλη του Αργυροκάστρου ανακοινώθηκε το 2016, από την κυβέρνηση ισχυριζόμενη ότι στοχεύει να αποκλίνει η εισροή αυτοκινήτων από την περιοχή που καλύπτει τον προστατευόμενο χώρο, μια απόφαση για την οποία εξαρχής η UNESCO ζήτησε να επανεξεταστεί..

Το Αργυρόκαστρο έγινε μέρος της λίστας των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2005, όταν αναγνωρίστηκε για την αστική της μοναδικότητα και τις οικοδομικές δομές της. Όμως, οι επιλογές της κυβέρνησης Ράμα, φαίνεται πως έχουν σκοπό να βλάψουν αυτή τη μοναδικότητα.
Ποιος ξέρει; Ίσως το γεγονός πως το Αργυρόκαστρο αποτελεί το ιστορικό κέντρο των Ελλήνων της Αλβανίας, να μην άρεσε στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού του Ερντογάν, ο οποίος -μαζί με τον Ράμα- υποσχέθηκαν την "αναμόρφωσή" του.

Διαβάστε ακόμη:

👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια