Στην Κακαβιά βρέθηκαν οι πρέσβειρες των ΗΠΑ και Ελλάδας με τον Υπ.Εσωτερικών της Αλβανίας

Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία, Γιούρι Κιμ και η πρέσβης της Ελλάδας, Σοφία Φιλιππίδου βρέθηκαν στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Κακαβιά, σήμερα, συνοδευόμενες από τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, Μπλεντί Τσούτσι και τον αρχηγό της αλβανικής αστυνομίας, Άρντι Βέλιου.

Κατά τη διπλωματική επίσκεψη των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση νέων συσκευών ελέγχου που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δώρισε στο πλαίσιο του Προγράμματος περί Εξαγωγών Περιπολίας και Ασφάλειας των Συνόρων.

«Οι πρόσφατες κατασχέσεις στα σύνορα είναι ένας καλός δείκτης ότι ο εξοπλισμός που έχουμε δωρίσει και η εκπαίδευση που παρέχουμε έχουν θετικό αντίκτυπο. […] Η εμπορία πιθανών όπλων υλικού μαζικής καταστροφής, των παράνομων ναρκωτικών, της τρομοκρατίας και του διακρατικού εγκλήματος έχουν έναν κοινό άξονα, καθοδηγούνται από εγκληματικά στοιχεία που είναι έξυπνα και αδίστακτα », δήλωσε η πρέσβης Γιούρι Κιμ, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι σταθερές στη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την παρουσία του νόμου και της τάξης στην Αλβανία.

Το τελωνείο της Κακαβιά είναι η σημαντικότερη συνοριακή διάβαση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και ένα σημείο διέλευσης που συνδέει την Αλβανία με ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Η προσφυγική κρίση και η τρέχουσα εισροή μεταναστών στην ΕΕ από χώρες της Μέσης Ανατολής, ανάγκασαν τις Βρυξέλλες να ενεργοποιήσουν τις δομές FRONTEX κατά μήκος των αλβανικών συνόρων πριν από λίγα χρόνια. Αυτό ανέφερε η Σοφία Φιλιππίδου.
«Αυτό το [σημείο διέλευσης των συνόρων] παραμένει, θα έλεγα, ακόμα εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε FRONTEX και στις δύο πλευρές των συνόρων. Η συνεργασία μας με την Αλβανία θα συνεχίσει να ενισχύεται ακόμη περισσότερο, όταν το κέντρο για την αστυνομία και τα τελωνεία στην ελληνική πλευρά των συνόρων της Κακαβιάς θα τεθεί σε λειτουργία », δήλωσε η Ελληνίδα πρέσβης, Φιλιππίδου.

Οι αρχές και των δύο χωρών πιστεύουν ότι η δημιουργία ενός κοινού αστυνομικού σημείου θα επιτρέψει την ένωση δυνάμεων και μια ταχύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, που είναι πολύτιμη για την καλύτερη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια