Οι ΗΠΑ ζητούν την απομάκρυνση Μπερίσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος

Η Αμερικανίδα πρέσβης, Γιούρι Κιμ, ζήτησε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, να διώξει τον Σαλί Μπερίσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος πριν την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, τον Σεπτέμβριο.

Την Παρασκευή, μετά από μια συνάντηση στην έδρα του ΔΚ με τον Μπασά, η Κιμ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είναι υπεύθυνος να διασφαλίσει ότι το κόμμα θα μπει στο κοινοβούλιο «συνοδευόμενο από μέλη που αξίζουν να εκπροσωπούν την Αλβανία».
«Θα ήταν μια ιστορική ειρωνεία αλλά και μια τραγωδία για αυτήν τη χώρα κι όχι μόνο για το κόμμα, αν το κόμμα έτρωγε χόρτα για χάρη του προσωπικού συμφέροντος ενός ανθρώπου», δήλωσε η Κιμ, αφού επαίνεσε τον ρόλο του ΔΚ στην κατάρριψη του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Η φράση «τρώει χόρτο» είναι μεταφορική και πηγαίνει χρόνια πίσω, σε μια δήλωση του πρώην κομμουνιστή δικτάτορα της Αλβανίας Ενβέρ Χότζα το 1961, σε μια εποχή που η Σοβιετική Ένωση έκοβε την οικονομική βοήθεια στο καθεστώς του και η Αλβανία βρέθηκε απομονωμένη μετά τις δήθεν ιδεολογικές διαφορές του Χότζα με τον νέο σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ για την κληρονομιά του Στάλιν.

«Λέμε στον Ν. Χρουστσόφ ότι ο Αλβανικός λαός και το Κόμμα Εργασίας του θα επιβιώσουν ακόμη κι αν χρειαστεί να φάνε χόρτο, αλλά δεν θα ξεπουληθούν ποτέ για 30 Αργύρια γιατί προτιμούν να πεθάνουν όρθιοι και με τιμή αντί να γονατίσουν και να ζήσουν με ντροπή », είχε δηλώσει ο δικτάτορας Ενβέρ Χότζα κατά τη διάρκεια συνεδρίου του κόμματος.
Για δεκαετίες, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Χότζα, η δήλωση χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο προπαγάνδας για να εκφράσει την τυφλή εμπιστοσύνη των Αλβανών στη δικτατορία και την πίστη τους στις αρχές της, αλλά μετά την πτώση του καθεστώτος, χρησιμοποιήθηκε για να γελοιοποιήσει το κομμουνιστικό σύστημα, αλλά και ως μια προειδοποίηση σε ενδεχόμενη αυτοκαταστροφή.
Προφανώς, δεν χρησιμοποίησε τυχαία την έκφραση η Αμερικανίδα Πρέσβης.

Ο Μπερίσα ήταν ένας από τους ιδρυτές του ΔΚ, ο δεύτερος πρόεδρός του, καθώς και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Αλβανίας. Τώρα είναι εκλεγμένος βουλευτής.
Κυριάρχησε στην πολιτική της Αλβανίας από την πτώση του κομμουνισμού και συγκεκριμένα μέχρι το 2013, όταν έχασε τις εθνικές εκλογές μετά από δύο θητείες ως πρωθυπουργός και παραιτήθηκε από τη θέση του ως αρχηγού του ΔΚ.
Φέτος, η κυβέρνηση Μπάιντεν απαγόρευσε σε αυτόν και την οικογένειά του την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατηγορία της «σημαντικής διαφθοράς». Ο Μπερίσα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για τον χαρακτηρισμό και αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς για διαφθορά.

Σε απάντηση στη δήλωση της Κιμ την Παρασκευή, ο Μπερίσα επανέλαβε ότι θα μπει στο κοινοβούλιο ως εκλεγμένο μέλος του. Επιτέθηκε στην πρέσβη, ισχυριζόμενος ότι παραβιάζει τη διπλωματική της αποστολή και προσβάλλει όσους υπέφεραν κάτω από το κομμουνιστικό καθεστώς με το σχόλιό της «τρώγοντας γρασίδι».
Ο Μπερίσα επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο Τζορτζ Σόρος βρίσκονται πίσω απ' όλα αυτά για να τον αποβάλουν από την πολιτική. Προκάλεσε για άλλη μια φορά τη διοίκηση των ΗΠΑ να δημοσιεύσει τυχόν γεγονότα που εμπλέκουν αυτόν ή την οικογένειά του στη διαφθορά.
Τέλος, κατηγόρησε την πρέσβη Κίμ ότι έκανε αυτή τη δημόσια δήλωση βιαστικά και λίγο αφότου κατήγγειλε τη συμφωνία που υπεγράφη παρουσία της μεταξύ του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Αλβανίας (KLGJ) και μιας Αλβανικής ΜΚΟ με επικεφαλής τη Delina Fico, σύζυγο του Αλβανού υπουργού Εσωτερικών Bledar Çuçi , για τον έλεγχο πάνω από 30 χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αυτή είναι η δεύτερη περίπτωση τους τελευταίους μήνες που η αμερικανική πρεσβεία πιέζει για τον αποκλεισμό από το κοινοβούλιο πολιτικών που έχουν χαρακτηριστεί persona non grata στις ΗΠΑ. Ο Τομ Ντόσι, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στον οποίο απαγορεύτηκε επίσης η είσοδος στις ΗΠΑ, αποφάσισε να παραδώσει την έδρα του μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις της πρέσβη Κιμ να μείνει εκτός κοινοβουλίου.

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.

Σχόλια