Αλβανία: 6000 αγνοούμενοι της δικτατορίας Χότζα

Η αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ στην Αλβανία χαρακτήρισε το γεγονός πως περισσότερα από 6.000 άτομα, 30 χρόνια μετά το τέλος της κομμουνιστικής δικτατορίας, συνεχίζουν να αγνοούνται, ως «σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ το να μην γνωρίζουν τι συνέβη στα μέλη της οικογένειας ή πού βρίσκονται τα λείψανά τους, «επηρεάζει βαθιά και ασταμάτητα τις οικογένειες των αγνοουμένων που λαχταρούν έναν τάφο για να θρηνήσουν τους αγαπημένους τους».

Το σχόλιο της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ έγινε σε μια ανάρτηση στο Facebook για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα για τα Θύματα των Βίαιων Εξαφανίσεων.

Ο ΟΑΣΕ δήλωσε ότι αυτοί οι αγνοούμενοι και οι ανεπίλυτες υποθέσεις αποτελούν «επώδυνη και πληγή, που στοιχειώνει την αλβανική κοινωνία».
Συνεχίζει ότι ο ΟΑΣΕ θα σταθεί στο πλευρό των αλβανικών αρχών στις προσπάθειές τους να εντοπίσουν και να ανασύρουν τα πτώματα των αγνοουμένων.

Οι αλβανικές αρχές δεν φαίνεται να αναζητούν ενεργά κανέναν από τους αγνοούμενους της κομμουνιστικής δικτατορίας του Χότζα. Αρκετές οικογένειες ανέφεραν ότι οι προσπάθειές τους να καταθέσουν υποθέσεις στους εισαγγελείς έχουν σταματήσει, ενώ η Διεθνής Επιτροπή για τους Αγνοούμενους δήλωσε ότι εκκρεμούν ορισμένες υποθέσεις για σχεδόν τρία χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια