Πάνω από το 27% των Αλβανών έχουν δωροδοκήσει τους τελευταίους 12 μήνες

Περίπου στο 30% των αλβανικών οικογενειών έχει ζητηθεί χρηματικό ποσό από υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης, κάποια στιγμή τους τελευταίους 12 μήνες.
Περισσότερες από 1 στις 4 οικογένειες (27,7%) έχουν δωροδοκήσει κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Συνολικά, σχεδόν όλοι όσοι τους έχει ζητηθεί χρηματικό ποσό, ολοκλήρωσαν τη συναλλαγή «κάτω από το τραπέζι» (95,1%).

Αυτά τα ευρήματα προέκυψαν από μια μελέτη που διεξήχθη από το Euronews Albania, την MRB και το Data Centrum, σε εθνική κλίμακα κατά το χρονικό διάστημα από 20 έως 29 Οκτωβρίου 2021.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στη συμμετοχή των πολιτών σε χρηματισμούς με αντάλλαγμα τη λήψη υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας, την εκπαίδευση, την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, τα στεγαστικά δάνεια κ.λπ.

Όπως προκύπτει παρά το γεγονός ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν τακτικά αιτήματα για δωροδοκίες από δημόσιους υπαλλήλους, σχεδόν κανένας από αυτούς δεν καταλήγει να υποβάλει αναφορά στην αστυνομία ή να καταγγέλλει αυτές τις υποθέσεις που εμπίπτουν στη διοικητική διαφθορά.

Αυτό επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία που διέθεσαν δικαιοδοτικά όργανα όπως η Γενική Εισαγγελία, η οποία ανέφερε ότι το 2020 έλαβαν ασήμαντο αριθμό καταγγελιών σχετικά με δωροδοκία. Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2020, μόνο 25 υποθέσεις που αφορούσαν δωροδοκίες είχαν ερευνηθεί από αυτό το όργανο, μόνο 3 από τις οποίες κατέληξαν να προωθηθούν στο δικαστικό σύστημα για περαιτέρω κρίση.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια