Αλβανία: Ξεκινά η θητεία της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, η Αλβανία θα γίνει μέρος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ως μη μόνιμο μέλος, η Αλβανία θα έχει διετή θητεία από τον Ιανουάριο έως το τέλος του 2023.

Η 1η Ιανουαρίου 2022 σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα της εντολής της Αλβανίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θέση που κατέχει για πρώτη φορά, 66 χρόνια μετά την ένταξή της στον οργανισμό.
Η υπουργός Εξωτερικών Olta Xhacka λέει ότι αυτή θα είναι μια ευκαιρία για την Αλβανία να δείξει ότι «είναι ένας σοβαρός παράγοντας με σταθερές και αξιόπιστες πολιτικές, με σοβαρή συμβολή σε θέματα ασφάλειας και ειρήνης».

Η υπουργός δεσμεύτηκε ότι η Αλβανία θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να «προωθήσει την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου στη διαδικασία αναγνώρισης και ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς, δηλώνοντας πως «το Κοσσυφοπέδιο θα είναι πάντα ιερός σκοπός για την Αλβανία».
Σε ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα ανέφερε ότι προσβλέπει σε συνεργασία με την Αλβανία «για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας σήμερα».

Στις 11 Ιουνίου 2021, η Συνέλευση του ΟΗΕ εξέλεξε την Αλβανία ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο όργανο του ΟΗΕ που μπορεί να επιβάλει νομίμως κυρώσεις και να εξουσιοδοτήσει τη χρήση βίας. Τα πέντε μόνιμα μέλη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία, ενώ τα άλλα 10 κράτη μέλη έχουν διετή θητεία.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια