Ράμα: Δεν χρωστάμε τίποτα στον Ερντογαν

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είπε ότι δεν χρωστάει τίποτα στην Τουρκία και τον πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ ο Ράμα είπε ότι δεν υπάρχουν χρέη μεταξύ των αδελφών, τονίζοντας ότι και η Τουρκία δεν έχει χρέη προς την Αλβανία.
«Δεν χρωστάμε τίποτα στον Πρόεδρο της Τουρκίας και στη Δημοκρατία της Τουρκίας, όπως δεν χρωστάνε τίποτα σε εμάς. Δεν υπάρχουν χρέη μεταξύ φίλων», είπε ο Ράμα.

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στα Τίρανα τη Δευτέρα, έβαλε «όρο» στον Ράμα να αναλάβει δράση κατά της οργάνωσης FETO, του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ήταν μια «προϋπόθεση» για τη διατήρηση μιας καλής φιλίας και εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, χαρακτήρισε το κίνημα Γκιουλέν «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αλβανίας».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν κάνει τέτοια αιτήματα. Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, όταν ο Ράμα και το αλβανικό υπουργικό συμβούλιο επισκέφθηκαν την Άγκυρα, το ίδιο επαναλήφθηκε.

Τον Μάιο του 2016, η Τουρκία κήρυξε επίσημα το κίνημα του κληρικού Γκιουλέν «τρομοκρατική οργάνωση». Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι ο Γκιουλέν στέκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα που έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.

Η Αλβανία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να παραδώσει μέλη του κινήματος Γκιουλέν στις τουρκικές αρχές.
Από το 2016, η κυβέρνησή Ράμα έχει κάνει κάποιες κινήσεις, όπως το να επιτρέψει σε τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία να εξαγοράσουν ιδρύματα που προηγουμένως ανήκαν στην οργάνωση του Γκιουλέν.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια