Ράμα: «Μια μεσαιωνική αναμέτρηση» που θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε σοβαρή αιματοχυσία

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανία, Έντι Ράμα, χαρακτήρισε τη χθεσινή διαμαρτυρία που κάλεσε ο Μπερίσα να πάρει πίσω τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, μια «μεσαιωνική αναμέτρηση» που θα μπορούσε να «εκφυλιστεί σε αιματοχυσία».
«Θα μπορούσε να έχει εκφυλιστεί σε κάτι απαρηγόρητο για το ΔΚ, για τους Δημοκρατικούς καθώς και για την κοινωνία συνολικά. Και οι δύο [ο Μπάσα και ο Μπερίσα], πτώματα του πολιτικού μας συστήματος, κρατάνε όμηρο το ΔΚ μέσα από τον καυγά τους και δυστυχώς και οι δύο ήταν ανεύθυνα πρόθυμοι να παίξουν το παιχνίδι μέχρι το τέλος, είτε ήταν το παιχνίδι της άμυνας είτε το παιχνίδι της κατάληψης μέσω της αιματοχυσίας των Δημοκρατικών», είπε ο Ράμα.

Ο πρωθυπουργός Ράμα έκανε αυτά τα σχόλια κατά τη διάρκεια μιας προαναγγελθείσας ζωντανής διάσκεψης που απευθυνόταν στους Δημοκρατικούς από τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ράμα θεώρησε τα χθεσινά γεγονότα ακραία και είπε ότι κάνουν μεγάλη ζημιά σε όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα.
«Μια τέτοια εξέλιξη σίγουρα αποδυναμώνει τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Στην πραγματικότητα, προκαλεί μεγάλο πλήγμα σε ολόκληρη τη χώρα. Πληγώνει την κοινωνία μας, πληγώνει ολόκληρη την πολιτική κουλτούρα», πρόσθεσε ο Ράμα.
Επιπλέον, είπε ότι οι χθεσινές εξελίξεις δεν πλήττουν μόνο το ΔΚ, αλλά «ζημιώνουν και ολόκληρη τη θεσμική τους οντότητα της Αλβανίας».

Κατά τη χθεσινή διαδήλωση, που μετατράπηκε σε ταραχή, οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα επιχείρησαν να πάρουν πίσω το κτίριο του αρχηγείου του ΔΚ, στα χέρια τους, χρησιμοποιώντας βαριά αντικείμενα και βία, για να προσπαθήσουν να σπάσουν τις θωρακισμένες πόρτες που τοποθετήθηκαν μετά από εντολές του σημερινού προέδρου, Λουλζίμ Μπάσα.
Αυτές οι απόπειρες ήταν ωστόσο ανεπιτυχείς καθώς άγνωστα άτομα από το Δημοκρατικό Κόμμα χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, πέταξαν βαριά αντικείμενα προς τους διαδηλωτές, προτού καλέσουν την αστυνομία να παρέμβει και τελικά να διαλύσει τη διαμαρτυρία.

Μετά από αυτά τα γεγονότα, η αστυνομία προχώρησε σε συνολικά 59 συλλήψεις, εκ των οποίων οι 8 ήταν ανήλικοι, ενώ 7 πολίτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων 3 γυναίκες και ένας αστυνομικός.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια