Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου

Την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2022, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, υψηλόβαθμα στελέχη, εκπρόσωποι της ΕΕΜ και οι πρυτανικές αρχές.

Την εκδήλωση που μεταδίδονταν ζωντανά στο διαδίκτυο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom και του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου κ. Odise Kote, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και Βουλευτής κ. Βαγγέλης Ντούλες, ο ομογενής Βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Νίκος Κούρης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αργυροκάστρου, ομογενής κα Λιντίτα Ρόβα, ο Δήμαρχος Αργυροκάστρου κ. Flamur Golemi, ο Πρόεδρος του MEGA και Δήμαρχος Φοινικαίων κ. Χρήστος Κίτσος, ο Δήμαρχος Δρόπολης κ. Δημήτρης Τόλης, ο επίτιμος Πρόξενος της Ιταλίας στο Αργυρόκαστρο κ. Teodor Bilushi, καθώς και εκπαιδευτικοί και μαθητές των μειονοτικών και των ελληνόγλωσσων σχολείων της ευρύτερης περιοχής του Αργυροκάστρου και των Αγίων Σαράντα.
Αναγνώσθηκε μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, ενώ χαιρετισμό απυήθηναν ο Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Μπάρκας, ο Γενικός Πρόξενος κ. Δημήτρης Σαχαρίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου κ. Bektash Mema, οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας και Ιωαννίνων κ.κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης και Τριαντάφυλλος Αλμπάνης (αμφότεροι μέσω διαδικτύου), ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου κ. O. Kote και ο Βουλευτής κ. Ν. Κούρης.

Τις δύο κεντρικές ομιλίες της εκδήλωσης με θέματα την "ελληνική γλώσσα στα σχολεία της ΕΕΜ μετά την ίδρυση του αλβανικού κράτους" και το "λεξικολογικό ιδίωμα της ΕΕΜ" εκφώνησαν, αντιστοίχως, οι καθηγητές του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού κ. Γιάννης Γιάννης και κα Ντονίκα Μπόμπολη.
Μαθητές από το ελληνόγλωσσο σχολείο Αργυροκάστρου απήγγειλαν επίσης ελληνική ποίηση.

Στο δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε ντοκιμαντέρ του Ισπανού συγγραφέα και ελληνιστή κ. Pedro Olalla με θέμα "Γιατί Ελλάδα", μεταγλωτισμένο στην αλβανική μερίμνη του καθηγητή κ. Μπάρκα και με ελληνικούς υπότιτλους.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Καθηγήτρια στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού κα Κωστάντω Μπαρούτα-Ξέρρα.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια