Αλβανία: Παραιτείται βουλευτής κατηγορούμενος για διαφθορά

Ο Αλκί Μπλάκο, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σύλληψή του αφού κατηγορήθηκε για διαφθορά για το διάστημα που υπηρετούσε ως υπάλληλος της δημόσιας διοίκησης.
Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μπλάκο εξέδωσε την Τρίτη η Ειδική Εισαγγελία κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (ΣΠΑΚ) με την οποία κατηγορείται για διαφθορά σχετικά με τον αποτεφρωτή απορριμμάτων στο Φίερι. Οι κατηγορίες αφορούν την περίοδο που ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όταν φέρεται να έχει συνεννοηθεί με τον υπουργό για υπεξαίρεση χρημάτων.

Μετά τη δημοσίευση του εντάλματος σύλληψης, ο Μπλάκο δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την έδρα του, συντομεύοντας έτσι τη διαδικασία σύλληψής του.
Στην Αλβανία, τα μέλη του κοινοβουλίου έχουν ασυλία από συλλήψεις. Μια κοινοβουλευτική επιτροπή θα πρέπει να συγκληθεί κατόπιν αιτήματος εισαγγελίας για άρση της ασυλίας ενός βουλευτή και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, ανάλογα με την περίπτωση.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέστησε σαφές ότι πρόκειται να αφαιρέσουν τη βουλευτική του ασυλία από τον Μπλάκο μετά τις εισαγγελικές κατηγορίες.
Όλα τα χρόνια στην εξουσία του, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα υποστήριξε ότι η ευθύνη στο κόμμα και την κυβέρνησή του είναι πάντα προσωπική.

«Αποφάσισα να υποβάλω στον Πρόεδρο της Βουλής την παραίτηση από την θητεία μου ως βουλευτής της Δημοκρατίας της Αλβανίας και να αντιμετωπίσω τις κατηγορίες χωρίς κανένα προνόμιο. Ως απλός πολίτης, ως υπεύθυνος γονέας και μέλος της οικογένειας και κυρίως ως δημόσιος υπάλληλος», έγραψε ο Μπλάκο στα κοινωνικά δίκτυα, προσθέτοντας ότι έχει πέσει θύμα πολιτικών καταγγελιών.
Ο Μπλάκο αναμένεται να συλληφθεί σύντομα μόλις επισημοποιηθεί η παραίτησή του, λιγότερο από ένα χρόνο από την εκλογή του ως βουλευτής στις εκλογές του Απριλίου 2021.

Ο πρώην ανώτατος αξιωματούχος της δημόσιας διοίκησης αντιμετωπίζει κατηγορίες για υπεξαίρεση 120 χιλιάδων ευρώ σε υπόθεση διαφθοράς που η αντιπολίτευση εκτιμά ότι ανέρχεται σε 430 εκατομμύρια ευρώ.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι είναι ο εγκέφαλος πίσω από την υπόθεση και έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον ΣΠΑΚ να ερευνήσει τον Αλβανό ηγέτη και τους στενούς του συνεργάτες που από το 2014 καθοδηγούν τις διαδικασίες για την ανάθεση των νεοσύστατων εταιρειών —όλες ανήκουν στους ίδιους ανθρώπους— τρεις συμβάσεις παραχώρησης για αποτεφρωτήρες απορριμμάτων. Οι αποτεφρωτήρες δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμη. Ο Ράμα αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Διαβάστε ακόμη:



Σχόλια