Η ΕΕ καλεί Σερβία και Κόσοβο να συγκρατηθούν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να απόσχουν από εμπρηστικές ρητορικές και να συμμορφωθούν με τη συμφωνία των Βρυξελλών για τη δικαιοσύνη και τις πειθαρχικές διαδικασίες στο δικαστικό σύστημα του Κοσσυφοπεδίου.

Έπειτα από την απομάκρυνση της δικαστής Ljiljana Stefanovic, της Σέρβας Προέδρου του Βασικού Δικαστηρίου της Μιτρόβιτσα στο Κοσσυφοπέδιο, από το Δικαστικό Συμβούλιο της χώρας μετά τη συμμετοχή της σε συνεδρίαση του Σερβικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο Βελιγράδι στις 22 Μαρτίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Aleksandar Vucic.
Ο ανώτερος εκπρόσωπος της ΕΕ Πίτερ Στάνο είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η συμφωνία του 2017 επέτρεψε την ενσωμάτωση της σερβικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου στο δικαστικό σύστημα και θα πρέπει να τηρηθεί, ενώ θα πρέπει επίσης να τηρούνται οι πειθαρχικές διαδικασίες.

Ο Σέρβος πρόεδρος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου ότι πίεσε το Δικαστικό Συμβούλιο να απομακρύνει την Σέρβα δικαστικό.
«Δεν είμαι ούτε πρόεδρος ούτε μέλος του Δικαστικού Συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου. Το δικαστικό σώμα είναι ανεξάρτητο από την κυβέρνηση. Ίσως στη Σερβία ο πρόεδρος να αναστέλλει και να απομακρύνει δικαστές και εισαγγελείς. Αυτό δεν συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο ή με τον δικαστή Stevanovic. Είμαστε η πιο δημοκρατική χώρα των Έξι των Δυτικών Βαλκανίων, πλήρως ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», απάντησε ο πρωθυπουργός Albin Kurti .

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια