Σέρβοι του Κοσόβου διαμαρτύρονται για την άρνηση της κυβέρνησης να υπάρχουν σερβικά εκλογικά τμήματα στο Κόσοβο

Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου στις βόρειες πόλεις Mitrovica και Gracanica συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει το άνοιγμα εκλογικών τμημάτων στο Κοσσυφοπέδιο για τις εθνικές εκλογές της Σερβίας στις 3 Απριλίου.
Οι διαμαρτυρίες είχαν προαναγγελθεί μετά τη συνάντηση εκπροσώπων της κοινότητας με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι την Τρίτη.

Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι βγήκαν στους δρόμους για να σταματήσουν την θεσμική βία που διαπράχθηκε κατά των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.
Εν τω μεταξύ, το προσωπικό της Σέρπσκα Λίστα, ενός πολιτικού κόμματος της σερβικής μειονότητας, έχει αποσυρθεί από τους δημόσιους θεσμούς και αρνείται να εργαστεί. Η απόφασή τους έρχεται αφότου η Λιλιάνα Στεβάνοβιτς, Σέρβα δικαστής του Κοσσυφοπεδίου, διώχθηκε από τη θέση της μετά τη συμμετοχή της στη συνάντηση της Τρίτης με τον Βούτσιτς. 

Ο Πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν αντιτίθεται στο δικαίωμα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου να ψηφίζουν στις σερβικές εκλογές, αλλά η διαδικασία δεν πρέπει να παραβιάζει το σύνταγμα και την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου.
Είπε επίσης ότι η Σερβία πρέπει να υποβάλει επίσημο αίτημα ώστε οι δύο χώρες να καταλήξουν σε επίσημη συμφωνία. Η Σερβία αρνείται να προχωρήσει σε ένα τέτοιο αίτημα, καθώς θα ισοδυναμούσε με αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, οι αρχηγοί της αποστολής της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (the Quint) εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη διαμαρτυρία. Κάλεσαν «Κόσοβο και Σερβία να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ρητορική ή ενέργεια που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις».
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιτρέψει να ανοίξουν εκλογικά τμήματα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου όπου διαμένουν Σέρβοι, ενώ ο ΟΑΣΕ φρόντισε να συγκεντρώσει τις κάλπες μετά την ψηφοφορία των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου στις εκλογές της Σερβίας.

Τον Ιανουάριο, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε ψήφισμα που καλεί την κυβέρνηση να αποτρέψει τη Σερβία από τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα. Ανέφερε ότι οι σερβικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο «παραβιάζουν την κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, είναι αντίθετες με το Σύνταγμα, τους νόμους της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και τους διεθνείς κανόνες και πρακτικές».

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια