Εσύ τι θα έκανες αν το παιδί σου βασάνιζε έναν "Θύμιο";

Γράφει ο Μάνος Χωριανόπουλος

Ένας συνάνθρωπός μας πριν από μερικά χρόνια είχε ένα ατύχημα. Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας.
Το πρόσωπό του παραμορφώθηκε και από τότε για να γλιτώνει τα σχόλια των πολιτισμένων Ελλήνων, φορούσε διαρκώς χειρουργική μάσκα. Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας.

Ένα ατύχημα, μια παραμόρφωση, τα σχόλια, ο φόβος, η ντροπή. Δεν το σκεφτόμαστε, αλλά από τη μια μέρα στην άλλη θα μπορούσε να συμβεί.
Εδώ και μέρες ο Θύμιος (Ευθύμιος Μπουγάς) αγνοείται. Είναι ο άνθρωπος της ιστορίας μας, που μετά από το ατύχημά του έγινε αντικείμενο άγριου bullying από "υγιείες και αξιοπρεπείς" νοικοκυραίους και τα σπλάχνα τους, στον Πύργο Ηλείας.

Τον διαπόμπευσαν, τον κυνήγησαν και ανικανοποίητοι πήγαιναν μάλιστα και έξω από το σπίτι του με πυρσούς σαν συμμορίτες της Κου Κλουξ Κλαν άνευ μάσκας (όταν είσαι περήφανος γιατί να μη μας δείξεις τη σκατόφατσά σου;) για να τον αναγκάσουν να βγει έξω και να διασκεδάσουν, χλευάζοντάς τον
Μάλιστα, όταν ο άνθρωπος βγήκε με μια μαγκούρα, προσπαθώντας να τους διώξει, διαδώθηκε ότι ένας τρελός με πριόνι" τρομάζει τους κατοίκους. Ένα "τέρας".

Τα πραγματικά τέρατα έσπαγαν πλάκα με έναν άνθρωπο που είχε απλώς ένα ατύχημα, τα ΜΜΕ τον παρουσίασαν σαν τέρας και ο άνθρωπος αυτός τώρα αγνοείται.
Είναι απίθανο να καταλάβουμε όλοι εμείς οι άνετοι, που δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από μία μάσκα, πώς νιώθει ο Θύμιος.

Είμαι όμως βέβαιος ότι πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν περάσει και νιώσει τα ίδια σε μια χώρα, όπου σίγουρα υπάρχουν περήφανοι γονεις/αδερφοί/σύντροφοι για κάθε αλήτη νταή που βασανίζει ανθρώπους.
Τι να κάνουν άραγε οι γονείς και οι φίλοι εκείνων των τεράτων, που με το διαρκές bullying τους οδήγησαν τον Γιακουμάκη στην αυτοκτονία; Δεν θα είναι περήφανοι για τα παιδιά και το μέλλον τους. Θα σκάνε από περηφάνεια.

Στην υπόθεση του Θύμιου, πέρα από τη γνωστή άθλια στάση της αστυνομίας, που αδιαφόρησε για τις καταγγελίες του θύματος, ας εντοπίσουμε την ουσία του προβλήματος.

Εμάς.

Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος. Εμείς που δεν αναγκάζουμε την Πολιτεία να έχει τις δομές που πρέπει και τις αντιδράσεις που πρέπει. Αλλά κυρίως εμείς που αρνούμαστε να καταλάβουμε ότι μπορεί ένας δικός μας άνθρωπος να είναι κάθαρμα. Ένας στυγνός βασανιστής σαν αυτούς που έκαναν μαρτύριο τη ζωή του Θύμιου.
Το συμβάν του Πύργου θα επαναληφθεί κάποια στιγμή σε άλλη περιοχή με άλλους θύτες και θύματα.

Όσοι τώρα πέφτουν από τα σύννεφα ας κάνουν στον εαυτό τους ένα ερώτημα απλό: θα έκοβαν οποιαδήποτε σχέση, με ένα τέρας που βασανίζει ανθρώπους για την πλάκα του ή θα τον κάλυπταν; Θα τον απομόνωναν, θα έκαναν καταγγελία στις αρχές, θα τον έβγαζαν από τη ζωή τους;
Όσο και αν πονάει, θα ήταν με τον Θύμιο ή με τα τέρατα;

Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσει κάθε γονέας/αδερφός/φίλος/σύντροφος, πριν αρχίσει να αναρωτιέται με δακρύβρεχτα ποστ στα Social Media για την κατάντια του "ωραιότερου λαού του κόσμου".
Αλλά μέχρι να το κάνει (που αμφιβάλλω), ας καμαρώνει τους "δικούς του ανθρώπους" και ας φτύνει σε έναν καθρέφτη από περηφάνεια. Πριν 2.500 χρόνια υπήρξαμε πολιτισμένοι. Κάτι ειναι και αυτό.

Δείτε ακόμη:

Σχόλια