Νέα διαμάχη στους κόλπους της αλβανικής αντιπολίτευσης πυροδοτεί η εκλογή ΠτΔ

Η επερχόμενη εκλογή του Αλβανού προέδρου έχει μετατραπεί σε νέο πεδίο στην εσωτερική διαμάχη εντός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος.

Την Τετάρτη, ο βουλευτής Enkelejd Alibeaj και άλλοι βουλευτές του ΔΚ κάθισαν με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα για να συζητήσουν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας για τον πρόεδρο, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί εντός ενός μήνα.
Ο Alibeaj συμμετείχε με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΚ, θέση από την οποία απολύθηκε πριν από μία εβδομάδα από την Εθνοσυνέλευση, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του κόμματος, σε ένα κίνημα υπό την ηγεσία του βουλευτή Sali Berisha, του οποίου ο Alibeaj αρνείται να αναγνωρίσει.

Ο Alibeaj και ο επικεφαλής των σοσιαλιστών, Tauland Balla, συμφώνησαν να αναβάλουν την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για τις 10 Μαΐου και την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου στις 16 Μαΐου, σύμφωνα με το αίτημα του βουλευτή της αντιπολίτευσης.
Μετά τις αντιδράσεις άλλων βουλευτών που αντιτίθενται στο κίνημα του Μπερίσα σχετικά με την έλλειψη εσωτερικής συζήτησης πριν ο Alibeaj συναντήσει τον Balla, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης συγκάλεσε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Πέμπτη, και πάλι υπό την ιδιότητα του αρχηγού. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τουλάχιστον 21 από τους 59 βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συζήτησαν τη θέση του ΠτΔ για την εκλογή προέδρου.

Η Επιτροπή Επανίδρυσης του κόμματος, που ιδρύθηκε όταν η συνέλευση απέλυσε όλη την ηγεσία του ΔΚ τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους μετά από πρωτοβουλία του Μπερίσα, συγκάλεσε επίσης συνεδρίαση του νεοεκλεγμένου Εθνικού Συμβουλίου την Παρασκευή, για να αποφασίσει για τη στάση του κόμματος για την εκλογή του προέδρου.

Έχουν προσκαλέσει τον Alibeaj με την ιδιότητά του ως αρχηγού της αντιπολίτευσης να οδηγήσει τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις για την εκλογή προέδρου με συναίνεση, αλλά η Επιτροπή Επανίδρυσης επιμένει ότι ο Alibeaj είναι μόνο βουλευτής, χωρίς να έχει όλα τα προηγούμενα καθήκοντά του. Ούτε ο Alibeaj, ούτε οι Σοσιαλιστές το αποδέχονται αυτό. Το κίνημα του Μπερίσα κατηγορεί τον Alibeaj ότι λειτουργεί ως μαριονέτα του Ράμα, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει δημόσια ως συναινετική την επιλογή του σοσιαλιστή ηγέτη για πρόεδρο.
Οι συγκρούσεις εντός του Δημοκρατικού Κόμματος συνεχίζονται μεταξύ του Alibeaj, ο οποίος υποστηρίζεται από λίγο περισσότερους από τους μισούς βουλευτές του ΔΚ, και της Επιτροπής Επανίδρυσης της οποίας ηγείται ο Μπερίσα και υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΔΚ σε εθνικό επίπεδο.

Το Εφετείο αναμένεται να αποφανθεί για την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου να αναγνωρίσει το κίνημα του Μπερίσα ως νόμιμη ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Alibeaj και άλλοι βουλευτές που αντιτίθενται στον Μπερίσα ελπίζουν ότι το εφετείο θα απορρίψει τις αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης τον Δεκέμβριο, ώστε η έδρα του κόμματος, η σφραγίδα και η εκπροσώπηση να παραμείνουν μαζί τους.
Εν τω μεταξύ, στις 21 Μαΐου, τα μέλη του ΔΚ σε εθνικό επίπεδο θα εκλέξουν τον νέο τους αρχηγό. Ο Μπερίσα είναι ο μόνος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και σε κάθε περίπτωση θεωρείται το απόλυτο φαβορί υπό τις παρούσες συνθήκες στο κόμμα.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια