Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Bujar Nishani

Πέθανε σε ηλικία 56 ετών ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Bujar Nishani

Πριν λίγες μέρες είχε πάει στη Γερμανία προκειμένου να βρει θεραπεία για μια σοβαρή πνευμονοπάθεια από την οποία έπασχε και η οποία επιδεινώθηκε λόγω του COVID-19, αλλά δεν  κατάφερε να επιβιώσει.
Αρχικά, ο Nishani έλαβε ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο Shefqet Ndroqi των Τιράνων, αλλά αφού η υγεία του άρχισε να επιδεινώνεται, στάλθηκε στη Γερμανία.

Ο Νισάνι ήταν 56 ετών και διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2017. Νωρίτερα είχε αναλάβει διάφορα σημαντικά καθήκοντα στην κυβέρνηση Μπερίσα, όπως υπουργός Εσωτερικών και Υπουργός Δικαιοσύνης.

Γεννήθηκε στο Δυρράχιο στις 29 Σεπτεμβρίου 1964. Το 1988 αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία Σκεντέρμπεη (Πανεπιστήμιο των Τιράνων). Το 1996 ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Σαν Αντόνιο του Τέξας και στην Καλιφόρνια. Το 2004 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου των Τιράνων. Ολοκλήρωσε το μάστερ του στις ευρωπαϊκές σπουδές.

Ο Νισάνι έγινε μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας το 1991. Εργάστηκε ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στο υπουργείο Άμυνας και εν συνεχεία ως επικεφαλής του γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών για το ΝΑΤΟ. Το 1996 διορίστηκε υπουργός Άμυνας.
Έπειτα από την ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 1997, ο Νισάνι έγινε αρχηγός του NGO, ενός οργανισμού για τον ευρωατλαντικό στρατό. Το 2001 εξελέγη γενικός γραμματέας του γραφείου του κόμματος στα Τίρανα και το 2004 μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

Εξελέγη βουλευτής το 2005 στην 34η εκλογική ζώνη της πρωτεύουσας και ηγήθηκε της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια. Εν συνεχεία, διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών από τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον Σεπτέμβριο του 2009, έπειτα από μια δεύτερη εκλογική νίκη, διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης. Το 2011 αντικατέστησε το Λουλζίμ Μπάσα στο αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών.
Στις 12 Ιουνίου 2012, έπειτα από την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου, ο Νισάνι παραιτήθηκε από υπουργός Εσωτερικών.
Ο Νισάνι εξελέγη πρόεδρος από το Κοινοβούλιο με 73 ψήφους υπέρ επί συνόλου 140.

Δείτε ακόμη:

Σχόλια