Ο Σαλί Μπερίσα επανεξελέγη αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος

Ο πρώην Πρόεδρος, Πρωθυπουργός και συνιδρυτής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, εξελέγη αρχηγός του για άλλη μια φορά μετά από εννέα χρόνια.
Ο προηγούμενος πρόεδρος Λουλζίμ Μπάσα παραιτήθηκε μετά από διάσπαση στο κόμμα, διαμαρτυρίες και μήνες εσωτερικής αναταραχής.

Μετά το κλείσιμο της ψηφοφορίας την Κυριακή και τη διαπίστωση της νίκης του, ο Μπερίσα μίλησε στα μέσα ενημέρωσης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
«Έχω απεριόριστη ευγνωμοσύνη στα μέλη που σήμερα ανήμερα της 22ης Μαΐου άφησαν κάθε υποχρέωση και ψήφισαν να εκλέξουν ως ελεύθεροι πολίτες τον πρόεδρό τους, τον πρόεδρο του ΔΚ. Αυτή η εξαιρετική πεποίθησή τους είναι μεγάλη υποχρέωση για μένα. Πολύ μεγάλη υποχρέωση, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μαζί με εσάς θα τα καταφέρουμε», είπε.

Ο Μπερίσα χαρακτηρίστηκε ως persona non grata το 2021 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πλέον απαγορεύεται η είσοδος σε αυτόν και την οικογένειά του στις ΗΠΑ λόγω «διεφθαρμένων πράξεων» που «υπονόμευσαν τη δημοκρατία στην Αλβανία».
Ο Μπερίσα δεν έχει καταδικαστεί για έγκλημα στην Αλβανία και δεν βρίσκεται υπό έρευνα αυτή τη στιγμή. Είπε επίσης ότι έχει υποκινήσει μήνυση για συκοφαντία εναντίον του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μπλίκεν, σε γαλλικό δικαστήριο.

Μετά τον χαρακτηρισμό του ως persona non grata, ο Λουλζίμ Μπάσα, ως αρχηγός του ΔΚ, απέβαλε τον Μπερίσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΚ.
Αυτό πυροδότησε σημαντική σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών του Μπάσα και εκείνων που υποστηρίζουν τον Μπερίσα.
Τους επόμενους μήνες, διεξήγαγαν διάφορες ψηφοφορίες κατά της άλλης παράταξης, με αποκορύφωμα μια διαμαρτυρία όπου οι οπαδοί του Μπερίσα προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της έδρας του κόμματος, που κατείχε ο Μπάσα. Τελικά, μετά από συνεχείς πιέσεις και φθίνουσα δημοτικότητα, ο Μπάσα παραιτήθηκε.

Η ψηφοφορία της Κυριακής διεξήχθη μεταξύ του Μπερίσα και του Ibsen Elezi από το Κούκες που είχε προηγουμένως επιχειρήσει να είναι υποψήφιος εναντίον του Μπάσα.

Ο Μπερίσα συνίδρυσε το ΔΚ το 1991, το πρώτο πολιτικό κόμμα μετά από σχεδόν 50 χρόνια κομμουνιστικής διακυβέρνησης. Ο Μπερίσα διετέλεσε πρόεδρός του δύο φορές: 1991-1992 και 1997-2013. Παραιτήθηκε το 2013 όταν έχασε τις εκλογές μετά από δύο θητείες ως πρωθυπουργός. Ο Μπερίσα διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταξύ 1992-1997.
Ο Μπερίσα ισχυρίζεται ότι ο Μπάσα είχε μια μυστική συμφωνία με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα για να επωφεληθεί από την εξουσία ενώ θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Δείτε ακόμη:

Σχόλια