Την Ουκρανία επισκέφθηκε ο Ράμα

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymir Zelenski δέχθηκε την Τετάρτη τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, Edi Rama, και Dritan Abazovic.
Σε μια ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στο Facebook, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τους δύο ηγέτες των Βαλκανίων για την επίσκεψή τους ως «σημαντική εκδήλωση υποστήριξης για τον λαό μας».
Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Ράμα και ο Αμπάζοβιτς επισκέφτηκαν τμήματα της Μποροντιάνκα και του Ιρπίν που βομβαρδίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Ράμα συνάντησε επίσης τον Ουκρανό ομόλογό του, Denys Shmyhal, και τον δήμαρχο του Κιέβου, Vitali Klitschko.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου. Ο Ζελένσκι είπε στους δημοσιογράφους ότι η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία υποστηρίζουν την προσπάθεια της Ουκρανίας να αποκτήσει το καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ.
«Οι χώρες μας δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους στον ευρωπαϊκό δρόμο», δήλωσε ο Ζελένσκι καθώς ευχαρίστησε τον Ράμα και τον Αμπάζοβιτς για την επίσκεψη στο Κίεβο.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανιας Έντι Ράμα αποκάλυψε την Τετάρτη σχέδια με το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία για την ανέγερση ενός συγκροτήματος κατοικιών για τις οικογένειες της Ιρπίν, μιας πόλης 26 χλμ δυτικά του Κιέβου. Η δήλωσή του ήρθε ως απάντηση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.
«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον Irpin από κοντά και είμαι πραγματικά χαρούμενος που συμφωνήσατε με την πρότασή μας να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειές μας και να δημιουργήσουμε ένα τετράγωνο από κάθε χώρα μας, για τις οικογένειες και τα παιδιά του Irpin», είπε ο Rama.
«Γνωρίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί άλλοι είναι ήδη μέρος αυτής της προσπάθειας, αλλά ας το κάνουμε με βαλκανικό τρόπο, χωρίς πολλές γραφειοκρατίες», πρόσθεσε ο Ράμα.

Μεταξύ άλλων, ο Ράμα πρόσθεσε ότι η Αλβανία υποστηρίζει την προσπάθεια της Ουκρανίας να λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας από την ΕΕ, αν και η χώρα έχει τις δικές της επιφυλάξεις όσον αφορά τη διαδικασία ένταξης.
«Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξη της ιδέας σας και ζητάμε από την ΕΕ να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας. Φυσικά".
«Φυσικά, δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την ΕΕ, και αυτό δεν είναι μυστικό, αλλά στο μεταξύ, είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην πορεία της ΕΕ, όχι λόγω του Παρισιού, του Λονδίνου ή του Βερολίνου, αλλά για το μέλλον των επόμενων γενεών», είπε ο πρωθυπουργός Ράμα.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια