Η Αλβανία φιλοξενεί πάνω από 3.000 Ουκρανούς

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αλβανία, Volodymyr Shkurov, λέει ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν στην Ουκρανία και να ξαναχτίσουν τη χώρα τους μετά τον πόλεμο.
Ο Ουκρανός διπλωμάτης εκτίμησε επίσης τη βοήθεια που έχει δώσει ο λαός του Κοσσυφοπεδίου στην Ουκρανία αυτή την περίοδο. Πριν από σχεδόν 6 μήνες, λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα διαρκούσε τόσο πολύ, πολύ λιγότερο ότι η ουκρανική αντίσταση θα ήταν τόσο ισχυρή.

Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στα Τίρανα, Volodymyr Shkurov, εξέφρασε την περηφάνια του για την αντίσταση του ουκρανικού λαού και του στρατού ενάντια στη ρωσική επίθεση, καθώς και τη λύπη του για το γεγονός ότι ο πόλεμος συνεχίζεται για τόσο μακρά περίοδο, και Τέλος, μπορούν να ξαναχτίσουν κτίρια και υποδομές, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μεγάλο αριθμό θυμάτων αμάχων που χάνουν τη ζωή τους.
Η Αλβανία φιλοξενεί πάνω από 3.000 Ουκρανούς που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς, λέει ο Πρέσβης Shkurov, είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν στην Ουκρανία για να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους μετά τον πόλεμο.

«Έχουμε ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ για τον λαό της Αλβανίας, που έχει συγκεντρώσει διάφορες βοήθειες, σε κεφάλαια, φάρμακα, τρόφιμα και άλλα προϊόντα» - λέει ο Πρέσβης Shkurov.
Αυτές τις δηλώσεις της έκανε στη Φωνή της Αμερικής, μετά την εκδήλωση Ουκρανικού Βιβλίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αλβανίας. Αυτή είναι η πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας της Ουκρανίας, Olena Zelenska, ώστε οι Ουκρανοί που βρίσκουν καταφύγιο στην Αλβανία να βρουν βιβλία στη γλώσσα τους.
«Λάβαμε πολύ ισχυρή υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τις χώρες του ΝΑΤΟ και αυτές οι ενισχύσεις και η υποστήριξη επηρέασαν την εξέλιξη του πολέμου», είπε ο Ουκρανός πρέσβης.

Η Αλβανία παρέχει στην Ουκρανία μια πολύ μεγάλη πολιτική υποστήριξη, σύμφωνα με τον ίδιο, σε όλα τα κρατικά επίπεδα. από τον πρόεδρο, το κοινοβούλιο και τον πρωθυπουργό και μέχρι την προεδρία της Αλβανίας στο Συμβούλιο του ΟΗΕ. Η συνεργασία με την κυβέρνηση της Αλβανίας, λέει, συνεχίστηκε και όσον αφορά την παροχή πυρομαχικών στην Ουκρανία, ενώ η Αλβανία έχει συμμετάσχει σε δύο συνέδρια χορηγών στο Λουγκάνο και τη Βαρσοβία.
«Από την άλλη πλευρά, παρόλο που η Ουκρανία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη το Κοσσυφοπέδιο, οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου έχουν προσφέρει μεγάλη βοήθεια και υποστήριξη στην Ουκρανία. Εδώ θα ήθελα να μοιραστώ την πολιτική πτυχή με την ανθρωπιστική πτυχή, και η τελευταία είναι πολύ σημαντική. στη ζωή μας» - λέει ο Πρέσβης Shkurov.

Οι Ουκρανοί που τράπηκαν σε φυγή από τον πόλεμο έχουν επίσης υποστηριχθεί από τον Δήμο των Τιράνων.
Ο δήμος της αλβανικής πρωτεύουσας ανέλαβε να χτίσει ένα σχολείο στην πόλη του Χάρκοβο μετά το τέλος του βομβαρδισμού της πόλης. Τα πρώτα βιβλία αυτής της πρωτοβουλίας για την ιστορία, τον πολιτισμό, την τέχνη της Ουκρανίας, τη λογοτεχνία από Ουκρανούς συγγραφείς και τις εκδόσεις για παιδιά έχουν έφτασε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αλβανίας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ουκρανίας, οι Ρώσοι κατέστρεψαν αρκετές εκατοντάδες βιβλιοθήκες και πάνω από 388 μνημεία της ουκρανικής ιστορίας, αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας στην Ουκρανία.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια