Ακριβαίνουν τα διαμερίσματα στα Τίρανα

Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών των καυσίμων επηρέασαν άμεσα τον κατασκευαστικό κλάδο.
Πολλά πολυτελή έργα ή πύργοι έχουν ξεκινήσει τις εργασίες στο κέντρο των Τιράνων, των οποίων οι τιμές για το 2022 έφτασαν τα 5.000 ευρώ/m², από 4.000 ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Για τον Σύνδεσμο Οικοδόμων, η αύξηση της τιμής των οικοδομικών υλικών, το υψηλό κόστος πληρωμής εργαζομένων και οικοπέδων, καθώς και οι φόροι είναι οι βασικοί λόγοι για την αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων.
Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Οικοδόμων, Αρμπέν Ντερβίσι, δήλωσε ότι υλικά όπως το αλουμίνιο, ο χαλκός, ο σίδηρος και το τσιμέντο έχουν αυξηθεί κατά 200% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε και στην τιμή των καυσίμων.

«Ήδη στην πρωτεύουσα δεν υπάρχουν πλέον κατασκευές με κόστος από 300 έως 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το κόστος για τα διαμερίσματα έχει φτάσει τα 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, λόγω της αύξησης της ποιότητας. Για τους πύργους, λόγω χρήσης υλικών και μοναδικών προσόψεων, το κόστος κατασκευής φτάνει έως και τα 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Άρα η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων αντανακλά την αναπτυξιακή τάση των τιμών των δομικών υλικών».

«Αν το κόστος κατασκευής ενός διαμερίσματος σε ελεύθερες περιοχές ήταν 330 ευρώ και φέτος έγινε 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αυτό αντικατοπτρίζεται άμεσα στην τιμή πώλησης που από 800 ευρώ έφτασε στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο», λέει. Οι υψηλές τιμές των διαμερισμάτων φαίνεται να συνεχίζονται καθώς η ενεργειακή κρίση και οι τιμές των καυσίμων από τις οποίες εξαρτάται αυτή η βιομηχανία, συνεχίζουν να παραμένουν υψηλές.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια