Επίθεση Ράμα σε Ελληνίδα βουλευτή για τα μάτια του Ερντογάν

Σε λεκτική επίθεση προχώρησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, για τις σχέσεις της Αλβανίας με την Τουρκία.

Η Κασιμάτη τόνισε στον Ράμα ότι η προσκόλληση της Αλβανίας στις ευρωπαϊκές αξίες θα ήταν ασυμβίβαστη με την πολιτική συνέργειας με παράγοντες όπως η Τουρκία που υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και επηρεάζουν τη συνεργασία.
Ο Ράμα απάντησε με ειρωνεία ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία της ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, ενώ υπερασπίστηκε την Τουρκία.

Νίνα Κασιμάτη: Αν και με αυτό το άβολο τρόπο, είστε συνειδητοποιημένος πως εμείς είμαστε πέρα για πέρα αποφασισμένοι να βοηθήσουμε την Αλβανία και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να ολοκληρώσουν την διαδικασία ένταξης. Θεωρείτε πως η προσδοκία της Αλβανίας στις Ευρωπαϊκές αξίες θα ήταν μη συμβατή με την πολιτική συνεργεία με παράγοντες όπως η Τουρκία που υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και που επιδρά στην συνεργασία;

Έντι Ράμα: Προς την κυρία από την Ελλάδα. Eίναι κατανοητό γιαt;i ανησυχείτε για την σχέση μας με την Τουρκία. Στην Εξωτερική μας πολιτική και τα δύο κράτη ορίζονται ως στρατηγικοί εταίροι. Δεν κατάλαβα την ερώτηση σας σε σχέση με την Αλβανία. Έχετε τα δικά σας προβλήματα. Ελπίζω να τα λύσετε μέσω του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.
Όσο αφορά εμάς, δεν συγκρίνουμε και δεν επιλέγουμε μεταξύ δύο στρατηγικών φίλων. Οι γείτονες είναι εκεί για πάντα, η γιαγιά μου που ήταν σοφή μου έλεγε «Ευτυχισμένος γείτονας είναι ευτυχισμένο σπίτι» και τα αντίθετο είναι ξεκάθαρο.

Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα κακό που θα προέλθει από την Τουρκία, είναι σημαντική για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη.
Χωρίς την Τουρκία η κρίση των μεταναστών του 2015 θα είχε μετατραπεί σε αποκαλυπτική κρίση για τις πιο δυνατές χώρες στην Ευρώπη. Ήταν η Τουρκία που στάθηκε στις πόρτες εισόδου της Ευρώπης και έκανε αυτό που έκανε.
Θα ήθελα να προσθέσω πως είναι τιμή μου και προνόμιο μου να θεωρήσω τον εαυτό μου ως φίλο και των δύο. Είναι οι ικανότεροι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση για να το λύσουν. Ούτε η Ελλάδα δεν θα φύγει, ούτε η Τουρκία.»

Με ανάρτησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα μου έκανε έντονη λεκτική επίθεση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, επειδή ως κοιν. εκπρόσωπος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Συνέλευση τον ρώτησα επίσημα πώς συμβαδίζει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε. με τη στρατηγική σχέση που συνεχώς εμβαθύνει με το κράτος - παραβάτη Τουρκία, δεδομένης της στήριξης που λαμβάνει η βαλκανική χώρα από τις χώρες της περιοχής που σέβονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, αλλά υφίστανται την επιθετικότητα της Τουρκίας. Η προσβλητική απάντηση του κ. Ράμα «στην κυρία» «την Ελληνίδα» παράλληλα με έναν πολιτικό ύμνο προς στην Τουρκία, καθώς και η συνολικά προκλητική στάση του, που δεν έχει προηγούμενο στο Στρασβούργο, προκάλεσε την αντίδραση των επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων, οι οποίοι και αποφάσισαν ομόφωνα σε ένδειξη απαρέσκειας
να μην παραστούν στο επίσημο δείπνο που θα τους παρέθετε απόψε εδώ ο Αλβανός πρωθυπουργός».

Να σημειώσουμε πως μια ημέρα πριν ο Ράμα βρέθηκε στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Ερντογαν, χωρίς να γίνει γνωστό το τι συζητήθηκε.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια