Η εθνική υπόθεση της απογραφής και η φάρσα εξυπηρέτησης μη εθνικών σκοπών

Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρκας

Η πιο πρόσφατη κατάχρηση των εθνικών συμφερόντων για την προώθηση εφήμερων ιδιοτελών σκοπών, με τη συμμετοχή και της επίσημης Αθήνας, υπήρξε «η κινητικότητα για την απογραφή» του πληθυσμού στην Αλβανία, τον Οκτώβριο του 2022. (Η τελευταία αθώα έκκληση έγινε από τον πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη λήξη του λαογραφικού φεστιβάλ του «Αγίου Κοσμά» στη Λειβαδιά, στις 18 Αυγούστου τρέχοντος, ο οποίος κάλεσε τους Βορειοηπειρώτες να κατεβούν μαζικά στις εστίες τους για να απογραφούν τον Οκτώβριο. Λέμε «αθώα» διότι εκείνος απέδειξε πως δεν είχε καταλάβει ούτε τον Αύγουστο, ότι δεν θα υπήρξε απογραφή τον Οκτώβριο και η έκκλησή του, φανέρωνε απλώς μια ουδέτερη εθνική και πατριωτική ανησυχία. Επίσης, με την «αθωότητά» του αποκάλυπτε τι στην ουσία κρυβότανε πίσω από αυτή την «εθνική» κινητικότητα και γιατί οι ανούσιες και κούφιες «υποδείξεις» της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ, «παρέσυραν» και την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, και το ΥΠΕΞ μέχρι και τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όποιος θέλει να παρηγορηθεί, μπορεί απλώς να μιλήσει για «θράσος». Διότι η αλβανική κυβέρνηση, υπεύθυνη για τη διενέργεια της απογραφής δεν ανακοίνωσε ποτέ μια τέτοια απόφαση και ασφαλώς δεν έλαβε κανένα μέτρο. Τότε …. !!!)

Όντως, η απογραφή του πληθυσμού αποτελεί σημαντική συνιστώσα της εθνικής μας υπόθεσης και υπόστασης. Αυτό επειδή επί δεκαετίες έχουν αμφισβητηθεί τα δημογραφικά μας μεγέθη και η γεωγραφική μας επέκταση και, από την άλλη, ο δημογραφικός όγκος σου δίνει πάτημα ουσιαστικών διεκδικήσεων και άσκησης πολιτικής.

Όμως τι παρατηρείται;! Το 2011, η απογραφή του πληθυσμού μετατράπηκε σε μπούμερανγκ για την κοινότητά μας. Γιατί;! Επειδή με τον πιο ποταπό τρόπο η ενιαία ηγεσία ΟΜΟΝΟΙΑΣ και ΚΕΑΔ η οποία, με τη στήριξη της Αθήνας, είχε δει την απογραφή ως την ευκαιρία για πολιτική επικράτηση στον Ελληνισμό της Αλβανίας, αποφάσισε στο πάρα πέντε να «μποϊκοτάρει» την απογραφή… Γιατί;! Επειδή είδε ότι δε θα κατάφερνε τίποτε σε σχέση με τις υποσχέσεις που έδινε δεξιά και αριστερά όσον αφορά τα νούμερα. Από την άλλη διαπίστωσαν ότι οι Έλληνες δεν ήταν διατεθειμένοι να επιτρέψουν να καρπωθεί προσωπικά η ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ την όποια εθνική επιτυχία και στην απογραφή. (Τόσο μακριά έχουν φτάσει τα πράγματα και αδιανόητο γιατί στην Αθήνα δεν τα βλέπουν.) Επέλεξε, λοιπόν η «μόνιμη και νόμιμη» ηγεσία, την ηρωική διέξοδο, αποχή από την απογραφή, και, δυστυχώς, είχε (για κάμποσο καιρό) και την υποστήριξη της Αθήνας, η οποία, από τη δική της πλευρά, θα έπρεπε να δικαιολογούσε την ολόπλευρη στήριξη στην ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ στο θέμα αυτό και τα μερικά εκατομμύρια Ευρώ, που επένδυσε ως ευρωπαϊκή χώρα για μια απογραφή σε ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ας έρθουμε τώρα στο 2022. Είναι πολύ κωφό να υπάρχει τέτοια μεγάλη κινητικότητα από ελληνικής πλευράς για την απογραφή στην Αλβανία, όταν, όπως είπαμε η αλβανική κυβέρνηση δεν έκανε κιχ για το θέμα. (Το βασικό θέμα στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου στην Αθήνα, της ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ με τον πολιτειακό και πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, την Άνοιξη φέτος, όπως ποτέ στην 30χρονη περίοδο μεταπολίτευσης στην Αλβανία, ήταν η απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία και η υποχρέωση των Βορειοηπειρωτών να κατέβουν να απογραφούν.) Ποιος παρέσυρε την επίσημη Αθήνα σ αυτή την απάτη;! Εννοείται … οι γνωστοί παράπλευροι πολιτικοί κύκλοι και τα διπλωματικά γραφεία, εν΄ γνώση, βέβαια και της επίσημης εξωτερικής πολιτικής.

Γιατί όμως εφόσον δεν υπήρχε αντικείμενο;! Γιατί, με την γνωστή από χρόνια ταχτική οι ίδιοι κύκλοι, με άλλα συμφέροντα στον δικό μας τόπο, επικαλούνται κάθε φορά, ένα υψηλό εθνικό στόχο για να προωθήσουν στην ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ και να επιβάλουν στον Ελληνισμό της Αλβανίας, τους δικούς τους «ηγέτες», που εξυπηρετούν τους δικούς τους στενούς και όχι εθνικούς στόχους. Μάλιστα και στην προκειμένη περίπτωση βιάζονταν να πετύχουν την αλλαγή της ηγεσίας στο όνομα της ανάγκης να ηγηθεί «η νέα ηγεσία» της απογραφής!

Νομίζω, ότι αυτό διαπιστώθηκε και εντοπίστηκε και φέτος από κάθε Έλληνα που ασχολείται έστω και λίγο με τα εθνικά, τα πολιτικά και τα κοινά.

Γιατί όμως δεν προχώρησε το σχέδιο αυτό και αυτή τη φορά ;! Διότι από την μία «η προσωπικότητα» που προωθούνταν για την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, είχε πολλά τρωτά σημεία και αχίλλειες πτέρνες, κυρίως στα επίκαιρα εθνικά θέματα, όπου ξανά η Ελλάδα επένδυσε πάρα πολλά. Ταυτόχρονα, επειδή υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων στο κάποτε ενιαίο «ηγετικό μέτωπο».

Τώρα όμως τι θα γίνει;! «Η απογραφή» δεν ήρθε και ήταν μια κάποια λύση…! Φαίνεται ότι τώρα να επικρατεί η λογική που λέει ότι η συνέχιση της κόντρας στο κάποτε ενιαίο ηγετικό μέτωπο θα αφήσει τους αναντικατάστατους «ηγέτες» χωρίς εξουσία. Άρα ας μονιάσουμε, επικαλούμενοι ξανά μια υπερκαταναλωμένη στο ξεπούλημα από τους ίδιους, εθνική υπόθεση όπως το περιουσιακό στη Χιμάρα!

Το θέμα είναι ότι η Αθήνα, καταπιασμένη με την ενεργειακή και γενική κρίση, τα τουρκικά, τα ουκρανικά κλπ, δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί και με την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. (Στο ΚΕΑΔ δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί αλλαγή ηγεσίας…) Μάλιστα δεν βλέπει ούτε το γεγονός ότι η Αλβανία γίνεται πλευρά στον Ερντογκάν κατά της Ελλάδας. (Ή μπορεί να το βλέπει , αλλά δεν έχει ερείσματα αντίδρασης διότι 30 χρόνια τώρα επενδύει άστοχα στο θέμα αυτό και δεν σχετίζεται με την παρουσία του Ελληνισμού και του Φιλελληνισμού στην Αλβανία.

Είπαμε λίγο πιο πάνω ότι πρόκειται για συνέχεια ίδιας ταχτικής. Έχουμε εδώ υπόψη μας την κραυγαλέα περίπτωση του αποκεφαλισμού της πρώτης ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, (1992), την οποία είχε επιλέξει ο Ελληνισμός της Αλβανίας, η οποία, παρά τα δικά της μειονεκτήματα, είχε εκλέξει πέντε βουλευτές, είχε κάνει, μέσα σε λίγους μήνες, περήφανο τον κάθε Έλληνα παντού στην Αλβανία για την ταυτότητά του, που είχε λύσει σε μεγάλο βαθμό το εκπαιδευτικό στη μητρική γλώσσα, που, μετά από τρεις αιώνες, είχε επιστρέψει και δώσει τη γη στον Έλληνα Βορειοηπειρώτη.

Για να πετύχουν το σκοπό τους, οι γνωστοί κύκλοι, επικαλέστηκαν, στο όνομα δήθεν της επίσημης Αθήνας «την αποκατάσταση της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου». Είχαν κίνητρο το πολύ χρήμα και τη διαφθορά. Δεν τους ένοιαζε που στηρίζονταν σε άτομα με ύποπτο παρελθόν, εφόσον στην ουσία ο δήθεν σκοπός ήταν ένα ηχηρό σύνθημα για να καλυφθεί ο πραγματικός σκοπός που ήταν η διαφθορά και ο έλεγχος της ηγεσίας της Ε. Ε. Μειονότητας. Συνεπώς, οι ορθά σκεπτόμενοι Έλληνες που δε συμφωνούσαν με του ερασιτεχνισμούς, τους αυτοσχεδιασμούς, και τις επιπολαιότητες του είδους, αποκεφαλίστηκαν και ο Ελληνισμός της Αλβανίας μπήκε σε ένα σπιράλ, αντιπαραθέσεων, διάσπασης, κατακερματισμού δυνάμεων, εθνικής φθοράς. Για τις βαρύτατες συνέπειες που υπέστη ο Ελληνισμός στην Αλβανία απ΄αυτή τη συμπεριφορά που συνεχίστηκε παρόμοια, κανείς δεν έφερε και δεν πρόκειται να φέρει ευθύνη, εφόσον οι Έλληνες για να επιβιώσουν δανείστηκαν την ταχτική του Χότζα, τον ραγιαδισμό.

πηγή: facebook.com/panibar2011

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια