Το σκάνδαλο με την τσιμεντόστρωση μερικών εκατοντάδων μέτρων δρόμου από Σούχα προς Πολύτσανη στο Πωγώνι

Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρκας

Για να αποδώσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια το μήνυμα της σημερινής ανάρτησης θα δανειστούμε την αλβανική παροιμία που λέει «Θα φάνε το σαπούνι για τυρί…!» Φαίνεται ότι οι Πωγωνίσιοι και οι Δροπολίτες, όντως τρώνε το σαπούνι για τυρί και το τυρί και το βούτυρο το τρώει κάποιος άλλος, τον οποίο τυχαίνει να τον ευγνωμονούν, επευφημούν και να υποκλίνονται.
Ο λόγος για την ανακοίνωση του δήμου Δρόπολης για την τσιμεντόστρωση τμημάτων του δρόμου Πολύτσανη - Σούχα, με συνολικό μήκος «περί των δύο χιλιομέτρων».

Στην ουσία πρόκειται για πολλαπλή απάτη. Πρώτα πρόκειται για οικονομική διαφθορά, κλέψιμο μερικών δεκάδων εκατομμυρίων λεκ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Δρόπολης, «το έργο» κοστίζει επίσημα 97 428460 λεκ. Με το ποσό αυτό η ανάδοχη εταιρία «μετά απ΄ όλες τις νόμιμες διαδικασίες» αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου σε μια προσπάθεια διαφάνειας, ανέλαβε την διεκπεραίωση «του έργου» και ότι το ποσό αυτό ανήκει στον προϋπολογισμό του δήμου. Μάλιστα ο Δήμος έθεσε στη διάθεση του «έργου» 117 179. 710 λεκ (Για λογαριασμό «της διαφάνειας» η ανακοίνωση δεν μας αναφέρει, πότε έγινε ο διαγωνισμός, ποιες εταιρίες μετείχαν και ποια κέρδισε. Τόσο το περισσότερο που κέρδισε εξοικονόμησε στο Δήμο 20 εκατομμύρια λεκ! Η ανακοίνωση δεν αναφέρει επίσης, πότε αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο και σε ποια βάση…!)

Ωστόσο, η ανακοίνωση μας λέει ότι για το ίδιο «έργο» οι ελληνικές εταιρίες που εδρεύουν στα Τίρανα «ΤΙΤΑΝ» και “SIDENOR” πρόσφεραν αντίστοιχα 321.4 τόνους τσιμέντο και 11.65 τόνους σίδερο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι ποσότητες αυτές υπερβαίνουν τις ανάγκες για τα μπετά των «περίπου 2 χμ δρόμου». (δλδ αν ο δρόμος, στην καλύτερη περίπτωση θα έχει φάρδος 3.5 μέτρα και το ύψος του μπετόν θα είναι 15 πόντους θα χρειαστούν 1050 κυβικά μπετό. Αν υπολογίσουμε ότι, στην καλύτερη ποιότητα μπετόν για τέτοιες περιπτώσεις χρειάζονται 300 κιλά τσιμέντο, τότε προκύπτει ότι η «ΤΙΤΑΝ» έδωσε πλουσιοπάροχα το τσιμέντο για όλο το «έργο». Ασφαλώς που το σίδερο που δόθηκε για το «έργο» είναι πολύ περισσότερο). Τότε γιατί θα χρειαστούν τα 97.5 εκατομμύρια του Δήμου, μόνο για χαλίκι που είναι άφθονο στο ποτάμι και χωρίς ιδιαίτερα έξοδα, για το νερό και τα εργασιακά (!!)

Ας δούμε όμως γενικότερα τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για το «έργο»
Με τις τιμές χοντρικής των προσφερόμενων ποσοτήτων τσιμέντου και σίδηρου, η αξία τους σε λεκ ανέρχεται αντίστοιχα σε 55 και 10 εκατομμύρια λεκ. Σύνολο 65 εκατομμύρια. (στη χειρότερη περίπτωση)
Όπως όμως ανακοίνωσε όλο περηφάνεια ο δήμαρχος Δρόπολης στο αντάμωμα των Πωγωνιτών από τις δύο πλευρές των συνόρων, στις 16 Αυγούστου τρέχοντος, για το ίδιο έργο το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας είχε δώσει ήδη 150 χιλιάδες Ευρώ , δλδ, 170 εκατομμύρια λέκ.

Άρα προκύπτει ότι το συνολικό κονδύλι που συγκεντρώθηκε για «το έργο» αυτό ανέρχεται σε περίπου 325 εκατομμύρια λέκ. Επίσημα, κατά την ανακοίνωση του δήμου, για την ολοκλήρωση «του έργου» θα δαπανηθούν μόλις 97.5 εκατομμύρια λεκ. Τα υπόλοιπα 237.5 εκατομμύρια λέκ, τι θα γίνουν:! Θα καταλήξουν σε κάποια τσέπη:! Ή, γιατί θα αξιοποιηθούν;!

Όποιος ξέρει και διαβάζει τα κείμενα των ανακοινώσεων του Δήμου Δρόπολης, θα καταλάβει εύκολα ότι ο δήμαρχος δεν είναι τόσο «παλικάρι» για να τολμήσει να φάει τόσα χρήματα. Τόσο το περισσότερο όταν μπλέκονται στην υπόθεση οι διπλωματικές μας αρχές, η επίσημη ελληνική πολιτική και άλλοι ελληνικοί οικονομικοί παράγοντες. Η ανακοίνωση, φαίνεται γι΄ αυτό γράφτηκε. Για να ευχαριστήσει ο δήμαρχος δημόσια αυτούς τους παράγοντες εξ΄ ονόματος των ψηφοφόρων του….!!! μπαίνοντας ο ίδιος στο απυρόβλητο της προστασίας τους. (Από την άλλη, ποιος θα τολμήσει να πει ότι μαζί τα φάγανε!) Με την ανακοίνωση αυτή όμως, αποκάλυψε επίσημα την απάτη. Συνεπώς, η Κυρία Πρέσβης θα πρέπει να διευκρινίσει την υπόθεση. Διότι διαφορετικά, πιστεύουμε ότι το σκάνδαλο αυτό, όσο μικρό και αν είναι, θα δυσκολέψει ιδιαίτερα την Κυριά Πρέσβη να αποδεχτεί τον υψηλό τίτλο του «Επίτιμου Δημότη» του Δήμου Δρόπολης, που ετοιμάζει να της απονέμει ο δήμαρχος στα πρόθυρα (27 Οκτωβρίου) του επικού ΟΧΙ των Ελλήνων μαρτύρων και ηρώων κατά της σκλαβιάς και του ψεύδους!

Έτσι όμως αποχτούν νόημα και άλλες μικρές μαύρες τρύπες (ή τουλάχιστον δεν διευκρινίστηκαν) που πλήθυναν τελευταία στο χώρο μας, ή και κάποιες εκδικητικές κινήσεις κατά των προσπαθειών για να υπάρξει διαφάνεια…!!!. (Θα επανέλθουμε με βαθύτερες αναλύσεις με την υπόσχεση ότι θα συνεχιστούν και δημοσίως οι καταγγελίες αυτές… αν βέβαια οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αντιδράσουν έγκαιρα και αν δεν σταματήσουν τα μηνύματα για φίμωση, ή άλλες απειλές και αντεκδικήσεις!)
Εδώ ας σημειώσουμε ότι είναι ακριβώς αυτού του είδους συμπεριφορές, της αρπαχτής, που σκότωσαν οριστικά την λαμπρή αρετή των Βορειοηπειρωτών, αυτή της προσφοράς από το δικό τους στέρημα για να προκόψει η ιδιαίτερη πατρίδα μας. Και κατά την μεταβατική περίοδο στην Αλβανία, έδωσαν δισεκατομμύρια, αλλά ή φαγώθηκαν εντελώς, ή αξιοποιήθηκαν ελάχιστα (κοροϊδευτικά), ή δεν αναφέρθηκε ποτέ το όνομά τους….

Ωστόσο, θέλουμε ξανά να θυμίσουμε στους αγαπημένους Πωγωνίτες, ότι ας φάνε και αυτή τη φορά το σαπούνι για τυρί. Γνωρίζουν ότι οι πολιτικοί τους οποίους λοιδορούν, (μόνο όταν πέφτουν από την καρέκλα τολμούν να τους βρίσουν) τους έχουν αφήσει χωρίς δρόμο, όταν δυστυχώς, στα χαρτιά φαίνεται τελειωμένος μάλιστα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, όπως και ο εσωτερικός δακτύλιος που θα ένωνε μεταξύ τους όλα τα χωριά του Πωγωνίου και το Πωγώνι μας με την Ελλάδα.
Να μη λησμονούν επίσης, ότι επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως από το 2019, ο δρόμος αυτός, από Πολύτσανη μέχρι το Λιμπόχοβο έχει ενταχτεί στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ίσως για εκλογικούς λόγους, αλλά κανείς μας δεν ενδιαφέρθηκε για τη συνέχεια….!

12 Οκτωβρίου 2022

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια