Αποδείξεις που ζήτησε ο Μητσοτάκης δημοσιεύει το “Documento”

Με τον τίτλο “Ιδού οι αποδείξεις που ζητάτε κ. Μητσοτάκη”, η εφημερίδα “Documento” δημοσιεύει εκτεταμένα αποσπάσματα από το Δελτίο Παρακολούθησης του Κωστή Χατζηδάκη την περίοδο που ήταν Υπουργός Ενέργειας (τώρα Υπουργός Εργασίας). Η παρακολούθηση Χατζηδάκη από την ΕΥΠ με βάση το δημοσίευμα και τα στοιχεία που παρουσιάζει διήρκεσε τουλάχιστον ένα χρόνο από τις 27 Νοεμβρίου 2020 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2021.
Στο Δελτίο Παρακολούθησης καταγράφονται συνομιλίες του Κωστή Χατζηδάκη ως Υπουργού Ενέργειας με επιχειρηματίες, πολιτικά πρόσωπα και δύο δημοσιογράφους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα η γνησιότητα των εγγράφων που δημοσιεύονται ελέγχθηκε με δύο τρόπους:

Από τα διακριτικά και τους κωδικούς που έφεραν τα έγγραφα που αναμφίβολα ανήκουν στην ΕΥΠ

Από τα θύματα της έμμεσης παρακολούθησης, δηλαδή αυτών που συνομίλησαν με τον Υπουργό στο παγιδευμένο κινητό του. Οι δύο μάλιστα δημοσιογράφοι που εμφανίζονται στο Δελτίο Παρακολούθησης να συνομίλησαν με τον κ. Χατζηδάκη τηλεφωνικά, οι Τάκης Χατζής και Θανάσης Κουκάκης, επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα ότι πράγματι είχαν συνομιλία με τον κ. Χατζηδάκη και μάλιστα επιβεβαίωσαν και το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

Σε διάλογο που είχε ο υπουργός, σε μία από τις καταγεγραμμένες από την ΕΥΠ τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις, με επιχειρηματία που αφορούσε την δραστηριότητα του τελευταίου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο κ. Χατζηδάκης σύμφωνα με το δημοσίευμα και τα στοιχεία της εφημερίδας, αποκαλείτο “στόχος” και είχε τον κωδικό παρακολούθησης “5046c”. Η παρακολούθηση γίνεται στο επίσημο κινητό του κ. Χατζηδάκη. Επίσης υπάρχει και συνομιλία του με τον δημοσιογράφο κ. Κουκάκη μέσω SMS.

Σε συνομιλία που επίσης καταγράφεται στο Δελτίο Παρακολούθησης του κ. Χατζηδάκη παρατίθεται και συνομιλία της 4ης Ιανουαρίου 2021, δηλαδή την μέρα του ανασχηματισμού, μεταξύ του κ. Χατζηδάκη και του Κωστή Μουσουρούλη (μετέπειτα συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης). Στη συνομιλία αυτή γίνονται απαξιωτικά σχόλια για τον αντικαταστάτη του κ. Χατζηδάκη στο Υπουργείο Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Μουσουρούλης λέει στον κ. Χατζηδάκη: «Πω πω, συνταξιοδοτικό ξέρεις;» και ο κ. Χατζηδάκης απαντάει: «Μη με αγχώνεις, ρε Κωστή».

Μεταξύ των άλλων, o κ. Χατζηδάκης συζητά με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, αν και έχει ήδη φύγει από το υπουργείο Ενέργειας και έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας. «Ο στόχος (δηλαδή ο υπουργός!) είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για το πιθανό ανασχηματισμό» αναφέρει ο υπάλληλος της ΕΥΠ, που έχει συντάξει έκθεση με συμπεράσματα για τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος σε μετέπειτα συνομιλίες του εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη μετακίνησή του από το υπουργείο Ενέργειας στο υπουργείο Εργασίας.

Τα ΜΜΕ

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι το θέμα των υποκλοπών και8 νεώτερες εξελίξεις με τα στοιχεία που προσκομίζονται για παρακολούθηση του ενός σημαντικού πολιτικού και Υπουργού της Κυβέρνησης του Κώστη Χατζηδάκη, είναι σχεδόν εξαφανισμένο από τα πρώτα θέματα των μεγάλων Sites. Στις κεντρικές θέσεις κυριαρχούν άλλα θέματα και όχι οι εξελίξεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως οι υποκλοπές .
Επιμελώς φαίνεται να αποφεύγουν τα μεγάλα Sites να αναδείξουν δημοσιογραφικά το θέμα , ενώ σε όποια Sites από τα λεγόμενα μεγάλα υπάρχει είναι είτε υποτιμημένο, είτε υποβαθμισμένο. Ελάχιστα Sites και κυρίως όχι τα γνωστά μεγάλα, προβάλλουν πιο εκτεταμένα το θέμα και το συνοδεύουν με σχολιασμό και πρόσθετο ρεπορτάζ.
Είναι να αναρωτιέται κάποιος , αν αυτό το θέμα με υποκλοπές και με κάποια στοιχεία που αφορούν Υπουργούς, δημοσιογράφους και κορυφαίους κρατικούς παράγοντες, συνέβαινε σε μια άλλη χώρα, ο τύπος, τα ηλεκτρονικά μέσα θα το αντιμετώπιζαν με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται αυτές τις ώρες στην Ελλάδα.

Η δήλωση Χατζηδάκη
Ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο σημερινό δημοσίευμα του Documentο, δήλωσε τα ακόλουθα: «Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και με τιμά με τη φιλία του τόσα χρόνια, υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να εμπλέκεται σε όλη αυτή την ιστορία. Το υπογραμμίζω για μια ακόμα φορά! Άλλωστε και οι τρεις πρωθυπουργοί με τους οποίους έχω συνεργαστεί ήταν πάντοτε ενήμεροι για όλες τις μείζονες αποφάσεις στα Υπουργεία που κατά καιρούς έχω υπηρετήσει. Οι πολιτικές μου επιλογές ήταν σαφείς και γνωστές τόσο στους ίδιους όσο και στους Έλληνες πολίτες.
»Η όλη υπόθεση ωστόσο που απασχολεί τον δημόσιο βίο από τον Αύγουστο δεν παύει να είναι δυσώδης. Η ακατάσχετη σεναριολογία και ονοματολογία, η απίστευτη πολιτική εμπάθεια και οι απροκάλυπτες σκοπιμότητες επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι, πέρα από τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα παράνομα λογισμικά και να θέτει σε νέες και χωρίς παθογένειες βάσεις την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή επιτάχυνση των σχετικών ενεργειών της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη οφείλει να αντιμετωπίσει το όλο αυτό ζήτημα γρήγορα και σφαιρικά, οδηγώντας στην τιμωρία όλους όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουν παρανομήσει στη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι θέμα Δημοκρατίας!»

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει: «Τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκαλύπτει το Documento για την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη από την ΕΥΠ, εξηγούν για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης το έβαλε στα πόδια για να μην απαντήσει στη Βουλή στο απλό ερώτημα του κ. Τσίπρα αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρο. Σήμερα αποδεικνύεται η αξιοπιστία Μητσοτάκη. Δεν έπαιζε απλά θέατρο όταν έκανε και τον θιγμένο, λέγοντας πως “είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ Υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας, μόνο που το υπονοείτε”, αλλά έλεγε συνειδητά ψέματα στους πολιτικούς του αντιπάλους, τους υπουργούς και τους βουλευτές του και στον ελληνικό λαό.
»Ο κ. Μητσοτάκης, αφού από τις 8 Ιουλίου του 2019, την πρώτη μέρα δηλαδή διακυβέρνησής του, πήρε την ΕΥΠ στο γραφείο του, έκανε αυτό που οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής χαρακτήρισαν “αδιανόητο” και “δημοκρατική εκτροπή”: Έβαλε να παρακολουθούν για τουλάχιστον έναν χρόνο τον τότε υπουργό Ενέργειας και Αντιπρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος εντελώς συμπωματικά βρισκόταν υπό παρακολούθηση και από το κακόβουλο λογισμικό Predator, όπως και οι Ανδρουλάκης και Κουκάκης. Τα ερωτήματα που πλέον καλείται να απαντήσει είναι απλά:

»1. Ποιοι είναι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας, για τους οποίους έδωσε εντολή παρακολούθησης του κ. Χατζηδάκη;
» 2. Απειλούσε ο κ. Χατζηδάκης την εθνική ασφάλεια, ή μήπως απειλούσε τα ιδιοτελή συμφέροντα του Μαξίμου με τους χειρισμούς του που αφορούσαν σε επιχειρηματικά projects στο χώρο της ενέργειας;».

Το Μαξίμου

ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει σε δήλωση του ότι γίνεται έρευνα «ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή, ακόμα και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου». Παράλληλα υποστηρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πλήρη άγνοια και ότι δεν είχε δώσει εντολή παρακολούθησης, ενώ βλέπει «ρυπαρά δίκτυα» που διοχετεύουν σε ΜΜΕ το υλικό με τις αποκαλύψεις.

Νάσος Ηλιόπουλος
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μετά τα στοιχεία για παρακολούθηση υπουργού από την ΕΥΠ και τα ψέματα Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη παραιτηθεί τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του Γιάννη Οικονόμου.
Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «μέχρι προχθές είμασταν συκοφάντες και έπρεπε να ντρεπόμαστε. Σήμερα που αποκαλύπτεται ότι ο κ. Χατζηδάκης ήταν επί τουλάχιστον έναν χρόνο ο στόχος 5046c της ΕΥΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν καταγγέλλει συκοφαντίες, Αισώπους και ψεύτικες λίστες, αλλά «ρυπαρά δίκτυα που δίνουν στοιχεία και διοχετεύουν υλικό».

Σχετικά Θέματα

Σχόλια