Ο Ρόλος του συνηγόρου υπεράσπισης στις τηλεοπτικές δίκες

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Σε μια δημοκρατική κοινωνία η λειτουργία της Δικαιοσύνης και απονομή της δεν είναι υπόθεση μόνο των δικαστικών λειτουργών (των Δικαστών και των Εισαγγελέων).
Ο Δικηγόρος ως νομικός συμπαραστάτης (συνήγορος) του κατηγορουμένου είναι συλλειτουργός για την απονομή δικαιοσύνης, προκειμένου να αναδειχθεί η αλήθεια με την καλή/δίκαιη εφαρμογή των κανόνων του δικαίου.

Ως έργο έχει την υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και των ατομικών/αστικών/κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, επιδιώκοντας να αναδείξει τις νομικές πτυχές που λειτουργούν υπέρ του κατηγορουμένου μέσα από μία πολύπλοκη νομοθεσία και να διασφαλίσει την ισότητα των πολιτών ενώπιον του Δικαστηρίου.

Πριν μερικά χρόνια διάβασα το βιβλίο του αείμνηστου Α. Μαγκάκη «Ο Συνήγορος».
Εκεί ο συγγραφέας επινόησε έναν εντελώς αποτυχημένο δικηγόρο και έναν εξίσου αποτυχημένο εγκληματία, αποκαλύπτοντας τη θλιβερή εξάρτηση των δικηγόρων με τους εγκληματίες.

Τονίζει ακόμα τη φιλική σχέση που δημιουργείται μεταξύ του συνηγόρου και του κατηγορουμένου, αφότου ο πρώτος αναλαμβάνει την υπεράσπιση του δεύτερου, όπως επίσης και τη συνταύτιση του δικηγόρου με την υπόθεση που χειρίζεται και ιδιαίτερα κατά τη διεξαγωγή της δίκης.
Αυτή η συνταύτιση όπως διαπιστώνουμε καθημερινά στις τηλεοπτικές δίκες που πρωταγωνιστούν συνήγοροι υπεράσπισης, οδηγεί του συνηγόρους να μιλάει σε τρίτο πρόσωπο (εμείς), σε ηθικές υπερβολές, σε καταφανείς στρεβλώσεις της αλήθειας και κάποτε σε άκριτη αναπαραγωγή με βεβαιότητα και μετ΄ επιτάσεως, χωρίς κανένα μέτρο και επιφύλαξη, των ψευδών στοιχείων που επικαλείται ο κατηγορούμενος.

Πολλές φορές μάλιστα συνήγοροι υπεράσπισης στυγνών εγκληματιών δεν δίστασαν να επιτεθούν σκαιότατα σε απολύτως αθώα θύματα και να προσπαθήσουν να πλήξουν την ηθική υπόσταση και την προσωπικότητά τους διαστρεβλώνοντας/κατασκευάζοντας στοιχεία, αν και ήταν καταφανώς ψευδή.
Ακούγοντας τον συνήγορο υπεράσπισης της κας Καϊλη να επικαλείται σε τηλεοπτική συνέντευξη, με βεβαιότητα μάλιστα, (πριν καν ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία) ότι οι συλλήψεις των συγγενών της έγιναν κατά την στιγμή που επέστρεφαν τα χρήματα σε αυτούς που ανήκαν κατόπιν εντολής της, αντιλαμβάνομαι ότι κάτι δεν πάει καλά με την δικαιοσύνη.

Και θα ήταν πολύ καλύτερα για την απονομή της δικαιοσύνης να απαγορεύεται σε οιονδήποτε συλλειτουργό μίας εν εξελίξει προανακριτικής διαδικασίας (και μέχρι να υπάρξει παραπομπή) να διαρρέει επιλεκτικά στρεβλώνοντας τα στοιχεία και να δίνει συνεντεύξεις σε ΜΜΕ, όχι μόνο γιατί επηρεάζει αρνητικά το προανακριτικό έργο αλλά γιατί με τις δηλώσεις τους πολλές φορές προσβάλλουν την νοημοσύνη των πολιτών και την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουν προς την δικαιοσύνη.

Σχετικά Θέματα

Σχόλια