Τα τουρκικά Βayraktar και η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλβανία

H επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, στη Λειβαδιά και στη Δερβιτσάνη της Νότιας Αλβανίας την Πέμπτη, σε μέρη δηλαδή στα οποία υπάρχει ισχυρή παρουσία της ελληνικής μειονότητας διαχρονικά, συνέπεσε με μία συγκυρία οπωσδήποτε όχι ευχάριστη για την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Μόλις την Τρίτη η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε με... δόξα και τιμές ότι προχώρησε στην αγορά τριών μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών από την Τουρκία. Προφανώς η Αλβανία δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που αγοράζει πολεμικό υλικό από τη γείτονα, ωστόσο οι συνεχόμενες... συναλλαγές του καθεστώτος Ερντογάν με την κυβέρνηση Ράμα δημιουργεί πονοκεφάλους στην ελληνική πλευρά (ή, τουλάχιστον, αυτό θα έπρεπε να γίνεται).

Τρία είναι τα drones που η Αλβανία αγόρασε από την Τουρκία. Φυσικά είναι τύπου Βayraktar τα οποία παράγει μαζικά πλέον η Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Φυσικά η Bayraktar είναι εταιρία συμφερόντων του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και φυσικά όποιος αγοράζει τα εν λόγω συστήματα έρχεται πιο κοντά στο τουρκικό καθεστώς με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η κυβέρνηση Ράμα δεν κρύβει τις στενές σχέσεις που διατηρεί με την αντίστοιχη τουρκική. Ούτε ο Ερντογάν το κάνει. Εχουν περάσει άλλωστε ελάχιστοι μήνες από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος αφίχθη στα Τίρανα για επίσημη επίσκεψη. Οι παροικούντες τα... Τίρανα κάνουν επίσης λόγο και για αποτύπωμα της τουρκικής οικονομίας στην Αλβανία που ολοένα και αυξάνεται.

Παράλληλα, όταν οι Αλβανοί ηγέτες ερωτούνται για τις ελληνοτουρκικές διαφορές απαντούν τηρώντας ίσες αποστάσεις και μιλώντας για την "ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή, διαλόγου" κτλ.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει (και σωστά) την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, να συνεχίζει τις συνομιλίες με την αλβανική κυβέρνηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, να εγκρίνει, στη θεωρία τουλάχιστον, τα αιτήματα της ελληνικής μειονότητας στη χώρα αλλά η αλήθεια είναι ότι παρουσιάζει αδυναμία στο να περιορίσει την τουρκική διείσδυση στη χώρα.

Είναι άγνωστο αν την Πέμπτη Μητσοτάκης και Ράμα συζήτησαν κάτι από τα παραπάνω, ωστόσο πέρα από το θετικό κλίμα της παρουσίας του Ελληνα Πρωθυπουργού σε εδάφη που το ελληνικό στοιχείο παραμένει ακμαίο και ζωντανό, η επίσκεψη δεν είχε ένα πιο πρακτικό χαρακτήρα.

Σχετικά Θέματα

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια