Αλβανία: Κοινοβουλευτική συνεδρίαση ως φόρος τιμής στο Ολοκαύτωμα

Το κοινοβούλιο της Αλβανίας πραγματοποίησε την Πέμπτη ειδική συνεδρίαση για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, παρουσία εκπροσώπων της Πρεσβείας του Ισραήλ.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όρισε την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η οποία συμπίπτει με την επέτειο της απελευθέρωσης των στρατοπέδων θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου το 1945.

«Οργανώσαμε το πρώτο Βαλκανικό Φόρουμ κατά του αντισημιτισμού. Είναι μέρος του σχεδίου της ανθρωπότητας για έναν κόσμο ευημερίας, ειρήνης και ασφάλειας. Το Ολοκαύτωμα ήταν ένα τρομερό κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρωπότητας», δήλωσε η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Λιντίτα Νικόλα.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα το οποίο παίχτηκε στη συνέλευση. Ευχαρίστησε τον αλβανικό λαό για την υποστήριξη των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Το Ισραήλ θα είναι ευγνώμων στον αλβανικό λαό για την υποστήριξή του. Με πολλούς τρόπους, η Αλβανία είναι ένας πραγματικός ηγέτης στα Βαλκάνια όταν πρόκειται για την προώθηση ενός μνημείου Ολοκαυτώματος και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», δήλωσε.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από 2.000 Εβραίοι αναζήτησαν καταφύγιο στην Αλβανία. Τους καλωσόρισε ο τοπικός πληθυσμός κατά τη διάρκεια της κατοχής της από τη φασιστική Ιταλία και τη ναζιστική Γερμανία. Οι Αλβανοί έδωσαν στους Εβραίους αλβανικά ονόματα και τους φιλοξένησαν σε ορεινά χωριά. Στους Εβραίους επιτράπηκε ακόμη και να λατρεύουν σε τζαμιά και ένα αστέρι του Δαβίδ μπορεί ακόμη να το δει κανείς σε ένα τζαμί στην πόλη Μπεράτι.

Η Αλβανία έγινε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ζούσαν περισσότεροι Εβραίοι στο τέλος του πολέμου απ’ ό,τι στην αρχή του. Μετά την ήττα της Γερμανίας, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε. Η χώρα φιλοξενεί μια εβραϊκή συνοικία στην Αυλώνα και το Μπεράτι, ένα εβραϊκό μουσείο και ένα εβραϊκό σχολείο, αν και ο πραγματικός αριθμός των Εβραίων στην Αλβανία παραμένει πολύ μικρός.
Υπάρχει επίσης ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος στο πάρκο της λίμνης των Τιράνων και περίπου 76 Αλβανοί έχουν αναγνωριστεί ως δίκαιοι μεταξύ των εθνών από το Γιαντ Βασέμ για τη συμβολή τους στη διάσωση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Αλβανός πρόεδρος Μπαϊράμ Μπεγκάι τίμησε επίσης την ημέρα, δηλώνοντας ότι «η μνήμη βοηθάει τα ανθρώπινα όντα να διαχωρίσουν το καλό από το κακό, το σωστό από το λάθος, και χωρίς αυτήν, οι κοινωνίες δεν μπορούν ποτέ να φτάσουν σε ένα καλύτερο μέλλον».
Πρόσθεσε, ότι είναι υπερήφανος που είναι πρόεδρος μιας χώρας που πήρε αποστάσεις από μια από τις πιο απάνθρωπες πράξεις στην ιστορία.

«Η πίστη και η φιλοξενία των Αλβανών είναι η πηγή αυτής της μοναδικής και ασυνήθιστης αλληλεγγύης… Τις προσπάθειες των Αλβανών, μουσουλμάνων και χριστιανών, να κρύψουν και να προστατεύσουν τους Εβραίους, διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή για να τους ενώσουν στην αλβανική κοινότητα», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια