Ζητούνται εξειδικευμένοι εργαζόμενοι από τις αλβανικές τουριστικές επιχειρήσεις

Καθώς η Αλβανία συνεχίζει να προσπαθεί να μπει στο χάρτη ως τουριστικός προορισμός, οι επιχειρήσεις παρεμποδίζονται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού, με πάνω από τους μισούς να δηλώνουν ότι αυτό είναι το κύριο πρόβλημά τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε το UNDP.
Ο τουρισμός στην Αλβανία έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, εμφανιζόμενος σε ιλουστρασιόν διεθνή ταξιδιωτικά περιοδικά, προσελκύοντας μουσικά φεστιβάλ και γεννώντας εκατοντάδες λαμπρές κριτικές από τους influencers του Instagram και του YouTube. Όμως οι επιχειρήσεις που απευθύνονται σε τουρίστες δυσκολεύονται να βρουν το προσωπικό με τις δεξιότητες που χρειάζονται.

Από τους ερωτηθέντες στην έρευνα του UNDP που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2022, το 56% πιστεύει ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι το κύριο πρόβλημα που εμποδίζει την επέκταση της Αλβανίας, ενώ το 26% θεωρεί την έλλειψη δεξιοτήτων ως το πρόβλημα.
Περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πρέπει να τα βγάλουν πέρα με την έλλειψη προσωπικού στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, όταν συνήθως θα πρέπει να αυξήσουν τους υπαλλήλους κατά 35%, αναφέρει το Monitor.

Τα ευρήματα έρχονται μετά την πρόσφατη κατάταξη της Αλβανίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως μία από τις χώρες με την καλύτερη ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία COVID-19, με τις αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό να ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό τα προ του COVID επίπεδα.
Ένα άλλο ζήτημα που εντοπίστηκε από την έκθεση του UNDP ήταν η έλλειψη υποδομών για την υποστήριξη της γρήγορης και εύκολης μετακίνησης των επισκεπτών. Αυτό σημαίνει ότι τα πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα δυσκολεύονται να φέρουν τους επισκέπτες στο χώρο και όταν το κάνουν, δεν διαθέτουν το προσωπικό με τις δεξιότητες για να τους εξυπηρετήσουν στο σωστό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της INSTAT, της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, πάνω από 11 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τη χώρα το 2022, αν και κάποιοι από αυτούς ήταν μάλλον από την αλβανική διασπορά παρά τουρίστες. Υπήρχε μια σταθερή ροή επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη και εκτός της παραδοσιακής τουριστικής περιόδου, με πάνω από 808.000 άτομα να επισκέπτονται μόνο τον Νοέμβριο.
Όσον αφορά το ποιες εθνικότητες είναι πιο πιθανό να επισκεφθούν την Αλβανία, οι Ισπανοί και στη συνέχεια οι Βρετανοί τουρίστες βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας, εκτοπίζοντας τους Πολωνούς και άλλους Ανατολικοευρωπαίους από την πρώτη τριάδα.

Ενώ οι τουρίστες ανακαλύπτουν μαζικά την Αλβανία, η χώρα αντιμετωπίζει ένα σημαντικό δημογραφικό ζήτημα. Με τα ποσοστά γεννήσεων σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, περίπου 700.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα την τελευταία δεκαετία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό από τη μετάβαση από τον κομμουνισμό σε πάνω από 1,4 εκατομμύρια.
Αυτοί που φεύγουν είναι κυρίως νέοι και μορφωμένοι και αναζητούν αυτό που αντιλαμβάνονται ως καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό. Άλλοι αναζητούν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια